mszp.hu | Gazdaság | Energetika
2023. január 02. 11:16

Egyre brutálisabb rezsiszámlák sújtják a magyarokat. Az MSZP megoldást kínál!

Egyre brutálisabb rezsiszámlák sújtják a magyarokat. Az MSZP megoldást kínál!
Magyarország egy soha nem látott megélhetési katasztrófa küszöbén áll: folyamatos drágulással, kétszámjegyű inflációval, harmatgyenge forinttal, a nemzetközi környezetnek kitett gazdasággal, energiaár-robbanással, szétszakított társadalommal. A civilek pedig nap mint nap tapasztalhatják a kormány politikájának következményeit, brutális drágulás a boltokban, és lassan fizethetetlen rezsiszámlák.

A fideszes kormányzat megszüntette a rezsitámogatást, ígérete ellenére az energiaár nagyrészét az emberekre hárította. A bejelentett áram- és gázáremelés a semmiből jött: hónapokon át az ellenkezőjéről beszélt minden kormánytag a 2022-es kampányban.

Az Orbán-kormány elhibázott gazdaságpolitikája miatt, a fideszes megszorítások miatt sok család került nehéz anyagi helyzetbe az idén. Elszálltak a rezsiköltségek, és Orbánék máig nem adtak ésszerű magyarázatot arra, miért adják a paksi, 12 forintért megtermelt áramot 70 forintért a lakosságnak. Paks 12 forintos kilowattóránkénti áron termeli az áramot, méghozzá jóval többet, mint a magyar lakosság áramigénye. A paksi áramot azért lehet változatlan áron adni, mert annak semmi köze a világpiaci árhoz, arra nem hat sem az infláció, sem a háború. A 36,6 forintos kilowattóránkénti lakossági árba még a rendszerhasználati díjak és az adók is beleférnének.

Az MSZP ezért állította össze a RezsiSTOP javaslatcsomagot, mely megoldást nyújtana a legégetőbb problémákra. Az igazi baloldalként, a szocialista párt most is a keményen dolgozó magyarok érdekeit tartja szem előtt, a RezsiSTOP program főbb pontjai ezért a következők:

  1. A Fidesz-kormány ne nyerészkedjen a magyar családok rezsijén! A paksi olcsó áramot adják annyiért az embereknek, amennyibe az kerül! Paks 1 kilowattóránként 12 forintos kilowattóránkénti áron termel, méghozzá jóval többet, mint a magyar lakosság áramigénye.
  2. Garantált alapszolgáltatást mindenki számára a lakóhelyén! Minden Magyarországon bejelentett lakóhellyel rendelkező ember a lakóhelyén azonos mennyiségben jogosult legyen a legolcsóbb földgázhoz és villamos energiához való hozzáférésre, vagyis a 30 Ft/m3-es árú hazai kitermelésű földgázra és a 12 Ft/kWh költségű paksi áramra.
  3. Legyen 5%-os az ÁFA a lakossági energiaáron a mai 27% helyett! Az állam ne nyerészkedjen az elszálló energiaárakon: az átlagfogyasztás felett gáz esetén 21,7 Ft helyett 158,8 Ft, áram esetén 7,5 Ft helyett 15 Ft ÁFA-t kell fizetni. Ez szinte megfizethetetlen, a brutális infláció mellett.
  4. Országos szigetelési programot minden lakóépületre! Az MSZP kezdeményezte, hogy a Kádár-kockákra, családi és társasházakra, valamint panelépületekre indítsanak célzott, önerő nélküli felújítási támogatási programot, valamint kamatmentes hitellel támogatott felújítást lehetővé tevő országos szigetelési programot. Csak a tervezett Vodafone-vásárlásból 100,000 házat lehetne felújítani!
  5. Ingyenes előre fizető mérőt, és visszakapcsolást a vezetékes energiaellátásba! Mindenki, aki kéri, ingyen jogosult legyen az előre fizetős mérőóra felszerelésére. Ez egyrészt megakadályozza a kikapcsolásokat, másrészt lehetővé teszi, hogy a kis jövedelemmel rendelkezők, vagy szociális támogatásra szorulók is hozzájussanak a minimálisan szükséges energiához.

Ezekkel az intézkedésekkel a kormányzat segíthetne a magyarok legkomolyabb problémáin, márpedig az embereknek szükségük van a kormány segítségére, hiszen a jelenlegi válságos helyzet is a fideszes kormányzat elhibázott politikai döntéseinek köszönhető. A részletes RezsiSTOP programot itt lehet elolvasni és aláírással támogatni.