mszp.hu | Belföld
2021. március 10. 13:24

Egyre drágább az élet – a kormány emelje meg a bérminimumokat!

Még nehezebb helyzetbe kerültek a legalacsonyabb bérért foglalkoztatott dolgozók, mivel az infláció januárban és februárban is növekedett, de a Fidesz tétlensége miatt a minimálbér emelt összegét csak márciusban kapják meg az érintettek. Ráadásul a papíron 4%-os emelés a valóságban 3,67%-os, amiről már most kiderült, hogy semmit sem ér az árak növekedése miatt.

Februárban az élelmiszerárak összességében 3,4%-kal emelkedtek, de az egyes termékek árai ennél sokkal nagyobb arányban növekedtek az egy évvel korábbihoz képest és emellett az üzemanyagok árai is jelentősen megugrottak, ami magával vonzza szinte minden más szolgáltatás és áru drágulását. Ezt a drágulást pedig nem fedezi a minimálbér nettó 4.321 forintos és a garantált bérminimum 5.635 forintos emelkedése.

Biztosítani kell az emberek megélhetését, ezért az MSZP szerint emelni kell a bérminimumokat, a dolgozó emberek munkáját a minimálbér és a garantált bérminimum emelésével is el kell ismerni.

Az MSZP azt az álláspontot képviseli, hogy a magyar minimálbér mértéke legyen a legmagasabb a visegrádi országok körében, és fokozatosan közeledjen a fejlett országokban alkalmazott minimálbér szintjéhez. Támogatjuk, hogy a minimálbér mértékének meghatározására közös európai szabályozás kerüljön bevezetésre, legyen egy minimális értéke is - javaslatunk szerint 750 euró -, amelyet minden tagállamban biztosítani kellene.

Az MSZP szociáldemokrata pártként úgy gondolja, hogy a magyar dolgozók magasabb életszínvonalat és fizetéseket érdemelnek, ezért támogatjuk, hogy a minimálbér európai meghatározásakor olyan szabályok szülessenek, amelyek mindenki számára biztosítják a tisztes megélhetést.

MSZP

Bővebb információ: Komjáthi Imre, az MSZP elnökhelyettese