MTI/mszp.hu
2011. január 04. 12:21

Egyre fogy a befektetői bizalom a kormány döntései miatt

A korábbi kormány munkájának gyümölcsét - melyet nemrég még Orbán Viktor is elismert több külföldi tárgyalása során - a Fidesz-KDNP kormány röpke fél év alatt tette tönkre.

Egyre fogy a türelem és a bizalom a kormány iránt a gazdasági szférában, amit jól mutat 13 magyarországi befektető és kiemelt munkáltató által az Európai Bizottságnak (EB) benyújtott panasza. Különösen kellemetlen, hogy ezen cégek befolyása és indoklása volt olyan erős, hogy az EB már megkezdte az elemzést a vizsgálat megindításának érdekében.
Mindezt tetézi a német és osztrák gazdasági miniszterek igen kemény hangú kirohanása is a magyar válságadós döntésekkel szemben. Mindkét miniszter a vizsgálatok azonnali megindítása mellé állt, hivatkozva az európai uniós szabályokra.
Azonban a nemzetközi nyomás közvetlen, vagy közvetett hatásai mellett a magyar hitelkeresők számára különösen nagy gond, hogy egyre szűkülnek az olcsó hitelhez jutási lehetőségeik. Márpedig stabil gazdaság nem létezik olcsó és jó hitelek nélkül.
Mindez azt eredményezi, hogy vállalkozások mehetnek tönkre, melynek következményeként munkahelyek szűnhetnek meg. Manapság közkeletű tapasztalat munkavállalók körében, hogy a cégek csökkentik a dolgozók fizetéseit, befagyasztják a fejlesztéseket, leállítják a terjeszkedést, elbocsájtanak dolgozókat, hogy megmenthessék vállalkozásaikat.
Az MSZP nem támogatja "Fidesz-KDNP bűnszövetség" által bevezetett gazdasági stratégiát, mivel a diszkriminatív különadók veszélyeztetik a magyar munkahelyeket.