mszp.hu | Belföld
2020. július 25. 18:56

Egyre hanyatló egészségügy: már 1 millió embernek nincs háziorvosa

Egyre hanyatló egészségügy: már 1 millió embernek nincs háziorvosa
A Magyar Orvosi Kamara adatai szerint rohamosan romlik az ellátottság, ezért is sürgető az MSZP által javasolt parlamenti vizsgálóbizottság összehívása – erről tartott online sajtótájékoztatót Bangóné Borbély Ildikó, MSZP országgyűlési képviselője szombaton.

A MOK legfrissebb adatai szerint most, a járvány idején is drasztikusan romlik tovább az egészségügy helyzete, és ezt a tendenciát sürgősen meg kellene állítani. Ennek érdekében az MSZP parlamenti vizsgálóbizottság sürgős összehívását kezdeményezte, hogy az elmúlt tíz év drámaian növekvő orvoshiányának kormányzati okait fel lehessen tárni.

„Az elmúlt napokban Magyarországon is ismét nő a koronavírussal beazonosítottak száma, éppen ezért kezdeményeztük, hogy egy parlamenti bizottsággal tisztázzuk, milyen következményei voltak a kórházi ágyak kiürítésének, a kórházak gócponttá válásának és a szakellátás felfüggesztésének. Ma már 455 körzetnek nincs háziorvosa, mintegy 1 millió ember nem kapja meg az alapellátást” – ismertette az aggasztó egészségügyi helyzetet Bangóné Borbély Ildikó.

Az orvosokat illetően elmondta, ma Magyarországon a gyógyítók harmada 60 év feletti, és közülük minden harmadik nem ment vissza állásába a COVID-járvány miatt. A praktizáló orvosok 55%-a ma már 65 év feletti. A közülük jelenleg otthon maradókat pénteken levélben hívta vissza Kásler Miklós, humánminiszter, de nem jelölte meg, hogy milyen körülmények között, milyen feltételekkel kell dolgozniuk – mutatott rá a szocialista politikus.

„A MOK több javaslattal is élt, de a kormány ezt nem veszi figyelembe: a kormány süket és vak, továbbra is lélegeztetőgépen tartja a magyar egészségügyet. Nincs több idő! Nem követelhet több emberéletet az a helyzet, hogy Magyarországon nincs elég orvos és egészségügyi dolgozó. Nem követelhet több emberéletet, hogy a kormánynak a korrupció fontosabb még a járvány idején is, mint az, hogy milliárdokat költsön az egészségügy helyzetének javítására” – hangsúlyozta Bangóné.

Elmondta, ezek miatt kezdeményezte az MSZP a parlamenti vizsgálóbizottság felállítását, de egyelőre nem történtek lépések ez ügyben kormány részéről. „Azt látjuk, hogy Magyarországon a 132 fideszes „bátor” képviselőnek fontosabb a kormány korrupciójának a takargatása, fontosabb az, hogy hallgassanak ezekről a problémákról, mint az, hogy nagyon gyorsan ezt a vizsgálóbizottságot összehívnánk, és próbálnánk tisztázni azt a helyzetet, ami az elmúlt hónapokban kialakult, és megtenni azokat a lépéseket, amelyekkel javítani tudnánk az egészségügy helyzetén”!

„A magyar emberek tudják, hogy mi a legfontosabb probléma, a magyar emberek sokkal többet érdemelnek. Követeljük a minisztertől és a miniszterelnöktől, hogy jövő héten hívja össze a vizsgálóbizottságot, jelenjenek meg személyesen a vizsgálóbizottság ülésén és a feltett kérdésekre válaszoljanak!” – szólított fel végezetül Bangóné Borbély Ildikó, a Magyar Szocialista Párt országgyűlési képviselője.