mszp.hu | Belföld, Gazdaság
2021. június 25. 13:06

Egyre kevesebb telik a magyaroknak az alapvető élelmiszerekre

Egyre kevesebb telik a magyaroknak az alapvető élelmiszerekre
A túlzó ÁFA-kulcs miatt ma már szinte drámaian, több mint kétszer gyorsabban növekednek az élelmiszerárak, mint a jövedelmek – az MSZP szerint ezt kormányváltáskor azonnal meg kell fordítani.

Mindenki kitalálhatja, hogyha kimegy akár még a legolcsóbb piacra is, hogy mi lesz a következő KSH-jelentésben – mondta el Korózs Lajos, az Országgyűlés Népjóléti bizottságának szocialista elnöke péntek reggel a Spirit FM Aktuál című műsorában.

„Az élelmiszerek pont duplájával drágultak az elmúlt hónapokban, mint amennyivel a minimálbér nőtt januárban. Következésképpen, hogyha elkezdjük taglalni az élelmiszereken belül az alapvető élelmiszerek inflációs rátáját, akkor tényleg drámai adatokat kapunk, és nagy valószínűséggel ebben a hónapban sem lesz jobb a helyzet” – emlékeztetett Korózs.

Kérdésre elmondta, egyértelmű, hogy az MSZP javaslata az alapvető élelmiszerek ÁFA-jának 5%-ra való csökkentéséről segítene, különösen a nehéz helyzetben lévő embereken. „A gazdagok tudnak az inflációval szemben védekezni, de az alacsony jövedelemmel rendelkező emberek nem” – mutatott rá.

Kiemelte, az MSZP a szakszervezetekkel egyeztetett javaslata nem csupán a 27%-os rekorder adókulcs csökkentéséről, hanem a jövedelmek hatékonyabb emeléséről is szól. „Borzasztóan megalázónak tartom azt a jövedelempolitikát, amelyet Orbánék az elmúlt néhány évben folytattak, hiszen például az élelmiszerárak kétszer akkora növekedést mutattak, mint a minimálbér növekedése, de ugyanezt tapasztaltuk a nyugdíjak kiszámításánál is. A múlt év nyarán, mielőtt elfogadásra került az ez évi költségvetés, elmondtam a parlamenti felszólalásomban, hogy nyilvánvaló, hogy magasabb lesz az inflációs ráta, mint amivel számolnak, és ehhez rendelik hozzá a nyugdíjemelést” – utalt a szégyenteljes 0,6%-os nyugdíjkorrekcióra, amely egy átlagnyugdíj esetében egy liter étolajra, vagy kiló sertés lapockára elég.

Megalázónak nevezte a kormány rendkívül szűkmarkú kompenzációs intézkedéseit, különösen annak fényében, hogy szerinte pontosan lehetett tudni a múlt évben, hogy így fognak alakulni a jövedelmi viszonyok a kormányzati politika következtében. „Éppen ezért mi azt mondjuk, hogy igen, a minimálbér-emelésben is, az adózásban is és a nyugdíjemelés technikájában is változásokra van szükség: ez mind benne van a Szocialista Párt programjában is, és az ellenzéki összprogramban is” – hangsúlyozta az Országgyűlés Népjóléti bizottságának MSZP-s elnöke.

 

Kapcsolódó párttagok