euróövezet Európai Unió gazdaságpolitika
2012. október 23. 16:59

Egyre mélyül az árok az eurózóna és a többi tagállam között

Az orbáni gazdaságpolitikával leszakadunk Európa fejlődő részétől!

"Az októberi európai tanácsülésen tovább mélyült az árok eurózóna tagjai és a közös valutát nem használó országok között. A kis, nyitott gazdasággal rendelkező Magyarország számára elsődleges érdek, hogy a mélyülő integrációban részt vegyen. Kívül rekedve ugyanis nehezebben képes államadósságát finanszírozni, a bankrendszer működéséhez és a gazdasági fejlesztésekhez szükséges tőkét az országba vonzani, fokozni az ország versenyképességét. Az Orbán-kormánynak végre fel kellene adnia az európai tendenciákkal szöges ellentétben álló szabadságharcos gazdaságpolitikáját. Az ugyanis Magyarország gazdaságának vesztét, az ország tartós lemaradását eredményezi" - fogalmazott Tabajdi Csaba, az MSZP európai parlamenti delegációjának vezetője a múlt heti Európai Tanácsülés értékeléséről szóló európai parlamenti vitához írásban benyújtott hozzászólásában.

 

"Az euróövezeten kívül rekedtek fokozatos leszakadását négy kedvezőtlen fejlemény is alátámasztja" - fogalmazott a szocialista delegációvezető. "Bár az eurózónához tartozó országok kötelezettséget vállaltak arra, hogy saját jövőbeni költségvetésük nem a 27-es büdzsé kárára jön létre, mégis elismerést nyert az önálló eurózóna költségvetés létjogosultsága. Az övezeten kívülállók bankjai a felállítandó bankmentő alap forrásaiból jelen állás szerint nem részesülhetnek" tette hozzá.

 

Kiemelte, hogy az eurózóna országai a tervek szerint szerződéses alapon pénzügyi támogatást nyújthatnának a kevésbé versenyképes tagok szerkezeti reformjaihoz, míg ez a lehetőség az övezeten kívüli országok számára már nem adott. "Egyre jellemzőbb tendencia az is, hogy a közös piac szabályait az euróövezet igényeihez alakítják, egész egyszerűen azért, mert az övezeten kívüli országok kisebbségben vannak" - húzta alá Tabajdi Csaba.