mszp.hu | Belföld, Gazdaság | Szociális ügyek
2021. július 24. 20:06

Egyre nagyobb terhet jelent a családoknak meg nem fizetett családi idős- és beteggondozás!

Egyre nagyobb terhet jelent a családoknak meg nem fizetett családi idős- és beteggondozás!
Támogatni kell az idősekről való gondoskodást, azáltal, hogy munkaviszonyként kell elismerni az otthonápolást – mondta a Facebookon közvetített szombat reggeli online sajtótájékoztatóján Bangóné Borbély Ildikó, az MSZP országgyűlési képviselője.

„Az MSZP azt ígéri, amennyiben jövőre miniszterelnök-jelöltje, Karácsony Gergely alakíthat kormányt, akkor egy olyan Magyarországot hozunk létre, amelyben a nyugdíjasok is valódi segítséget és esélyt kapnak, ahol a jobb élet nem privilégium” – ismertette Bangóné. Hozzátette, 2022-től az új kormány a kiváltságos kevesekkel szemben a társadalom többségét fogja képviselni és felszámolja a legnagyobb igazságtalanságokat.

Emlékeztetett, jóllehet a segítségre szoruló, illetve a különböző krónikus betegségtől szenvedő idősek ellátása hatalmas kihívást jelent az érintettek és családtagjaik számára, a koronavírus-válság szociálisan érzéketlen kezelésével a Fidesz csak tovább rontott a helyzeten és még nyilvánvalóbbá tette a rendszer hiányosságait.

„Magyarországon az ápolási díj a minimálbér szintjét csak 2022-re éri majd el, és kizárólag azok esetében, akik gyermeküket ápolják. Akik más hozzátartozójukról, családtagjukról, tehát például beteg, idős szüleikről gondoskodnak, azok csak kisebb összegben részesülnek. Ráadásul súlyosan hiányosak az intézményi ellátási kapacitások” – mutatott rá.

A szocialista politikus kiemelte, a háztartásban végzett gondozói, ápolási, felügyeleti feladatok terén a meg nem fizetett családi segítségnyújtás az, ami sokaknak egyre nagyobb terhet jelent, legfőképpen az alacsony keresetűeknek. „Mi az MSZP-ben azonban egy igazságos országot szeretnénk, ezért a „Kormányváltást! Korszakváltást!” című előválasztási programunk hangsúlyos eleme az idős emberekről való gondoskodás”.

Hangsúlyozta, kormányváltás esetén, pártja kiemelten fejlesztené a tartós ápolás és gondozás rendszerét. „Elsősorban a családon belüli ápolás feltételeinek, finanszírozásának megoldására törekszünk, az ápolással foglalkozó családtag ilyen tevékenységét munkaként, nyugdíjra jogosító munkaviszonyként fogjuk elismerni. Az ápolási díjat a minimálbér szintjére emeljük minden ellátásra szoruló csoport esetében, tehát a gyerekek és más hozzátartozójukat ápolók között tett eddigi fideszes megkülönböztetést meg fogjuk szüntetni”.

Bangóné Borbély Ildikó bejelentette, ezen túlmenően olyan átfogó ápolásbiztosítási rendszert akarnak kiépíteni, amely közfinanszírozásból tenné lehetővé az ápolási-gondozási szolgáltatások igénybevételét. „Célunk egy utalványrendszer kialakítása, amelynek keretében az ellátásra jogosult maga választaná ki a szociális szolgáltatások kínálatából a számára elérhető legmegfelelőbb megoldást. Mindez természetesen nemcsak az idősgondozásban, hanem a fogyatékossággal élők, tartós betegségben szenvedők ápolási-gondozási szükségleteire is alkalmazható lenne” – jegyezte meg.

Elmondta, a Magyar Szocialista Párt szerint a gondoskodás és a tisztességes megélhetés minden idős embereknek jár. „Aki ledolgozott egy életet, idős korában nem nélkülözhet és nem kerülhet kiszolgáltatott helyzetbe” – húzta alá.