mszp.hu | Belföld
2020. május 05. 17:13

Egyre nő itthon az erőszak – ellenzéki képviselőnők konkrét javaslatokkal szólítják fel a kormányt ennek azonnali végetvetésére!

Egyre nő itthon az erőszak – ellenzéki képviselőnők konkrét javaslatokkal szólítják fel a kormányt ennek azonnali végetvetésére!
A válság közepén példátlan gyűlöletkampányt indítottak a kormánypártok a nők ellen, miközben az erőszak, családon belül és kívül, látható módon jelentősen növekszik az egész társadalomban.

Ellenzéki képviselőnők, pártállásra való tekintet nélkül, közösen tettek konkrét javaslatokat a jogtiprás megállítására budapesti sajtótájékoztatójukon, kedd délelőtt.

 „Közösen tiltakozunk a Fidesz-KDNP nők ellen indított gyűlöletkampányával szemben!

Itt gyermekek életéről, nők életéről beszélünk. Lehet belőlünk gúnyt űznie, lehet a külsőnkre megjegyzéseket tennie a kormánypárti képviselőknek, lehet azt mondani, ahogy Tasó László mondta, hogy fogjuk be a pofánkat, de ezzel minden magyar nőt megaláznak” – hívta fel a figyelmet Szabó Tímea a Párbeszéd részéről.

Elmondta, pártokon felülemelkedve azért jöttek el a képviselőnők, hogy minden magyar nőért kiálljanak. „Ma a fideszes Kövér László és Németh Szilárd belekezdtek egy hangos sorosozásba. üzenjük Kövér Lászlónak, hogy a nők és a gyerekek elleni erőszak ellen sem lehet sorosozni. Gyerekek halnak meg: a győri gyilkosság, a tatabányai gyilkosság, a szigetszentmiklósi gyerekgyilkosság azon erőszak műve, amit kormánypártiak nem hajlandók elutasítani” – tette hozzá. Követlte a kormánypárti képviselőktől, hogy közösen utasítsák el a nők és gyermekek elleni erőszakot, fejezzék be a nők ellen vívott háborút, és közösen lépjenek fel ők is a gyűlölet ellen.

„A Fidesz-KDNP módszere az, hogy ha nincs igaza, akkor üt” – mondta a jobbikos Varga-Damm Andrea a nők elleni teljes lejárató kampányról. „Az a problémájuk az országgyűlésben, hogy vannak nők, hiszen mi minden áldott nap tükröt tartunk feléjük és megmutatjuk, hogy a magyar társadalmat miként veszik semmibe” – mutatott rá a kormánypártiak ellenérzésének feltételezett okára. ”Úgy tudtuk, hogy ez a világ [ahol a nőknek csak a konyhában van helyük és csak szülésre meg gyereknevelésre jók] már száz éve elmúlt, de a Fidesz visszahozza azokat az időket, amelyekre még az egészséges férfiak sem vágynak vissza. Fidesz-KDNP, legyetek egészséges férfiak, és akkor nem lesz problémátok a nőkkel!”

Gurmai Zita, az MSZP frakcióvezető-helyettese emlékeztetett, a Fidesz ismét hazudik, mikor azt mondja, hogy mindenkit megvéd a magyar állam, hiszen nem védte meg a hatgyermekes Orosz Bernadettet, sem Szilágyi István, 82 éves magyar színművészt sem a többszöri bántalmazástól. „Szeretett művészünket a saját gyermeke verte otthonában, az ország pedig halálhírre ébredhetett éppen anyák napján. Igen ízléstelen másnap olyan politikai nyilatkozatot vinni az Országgyűlés elé, ami azt üzeni: nem is számítanak az áldozatok, és 24 órán belül meg is szavazták. Szégyen és Európához, egy nagy civilizáció értékeihez pedig méltatlan, ami itt zajlik. Emberek halnap meg nap, mint nap, és nem kapnak segítséget” – mondta Gurmai, majd felsorolta az MSZP konkrét, 7-pontos megoldási javaslatcsomagját.

 • Önálló költségvetési alap létrehozása a megelőzés érdekében
   
 • Legyen több iskolapszichológus
   
 • A családon belül erőszak elleni küzdelem legyen a Nemzeti Alaptanterv része
   
 • A rendvédelmi és igazságügyi dolgozók képzése
   
 • A jelzőrendszer megerősítése
   
 • Az anyaotthonok kapacitásának bővítése
   
 • Bármilyen gyanús esetben legyen kötelező és hivatalos vizsgálat indítása

A szocialista képviselőnő hozzátette, nem a pénz hiányzik ehhez, hanem a szemlélet, vagyis annak a felismerése, hogy a nők „nem a vak komondorokon esnek át, amikor kék foltok vannak a szemük alatt”.

„A fizikai erőszakot mindig megelőzi a verbális erőszak, amikor a bántalmazó – rendszerint férfi – minden egyes alkalommal megpróbálja elszigetelni a bántalmazottat a barátaitól, a családjától. Aki látott már ilyet, annak különösen fájdalmas az, ami a magyar országgyűlésben megy” – mondta Vadai Ágnes a DK képviselője.

Hangsúlyozta, a Fidesz-KDNP az ellenzéki nőkkel és az ellenzéki szavazókkal szembeni verbális erőszakkampánya, sajnálatos módon, nemcsak a Parlamentben valósul meg, hanem az említettek közösségi oldalain is. „Nem szeretnénk, ha ez az ország, azért mert mást gondolunk a politikáról, az egészségügyről és az iskoláról, abba az irányba menne, hogy itt lehet másokat verni, márpedig a Fidesz-KDNP a mai döntésével is ezt üzenete” – mutatott rá.

Elmondta, képviselőtársaival újra benyújtják az Isztambuli Egyezmény ratifikálására vonatkozó korábbi javaslatukat, esélyt adva a Fidesz-KDNP képviselőnőinek is a politikai nézetükön való felülemelkedésre a cél érdekében.

„Az Isztambuli Egyezmény egy jelkép, amit 2014-ben aláírtak, és ezzel megígérték, hogy a magyar jogrendszerbe be fogják építeni. Ez nem történt meg! Ezzel sokaktól – látens áldozatoktól – is elvették a reményt, az erőt, hogy a családon belüli erőszak ellen küzdjenek” – jelentette ki Hon Krisztina, az LMP képviselője.

„Minden reggel egy gyomrossal ébred az ország: tegnap a KDNP úgy döntött, hogy anyák napján kidolgozza az Isztambuli Egyezmény kinyírását, ma közérdekű adatkérést igyekeznek kinyírni. (…) Az indokolásban az szerepelt, annyira elfoglaltak az intézmények, hogy nem tudnak 15 napon belül választ adni. Én azt látom, hogy a magyar kormány egyáltalán nem „elfoglalt a válságkezeléssel”, még problémákat is csinál: ellehetetleníti azt az egyezményt, amely bántalmazott gyermekekről, nőkről és férfiakról szól”– mondta el Szél Bernadett, független képviselő.

„A politikai nyilatkozat provokációra rendkívül alkalmas, de a KDNP-nek Soros és migránsok helyett a vírussal, a járvánnyal és az egyre súlyosabb szociális helyzettel kellene foglalkoznia, egészség- és munkaügyi problémákkal, és nem azzal, hogy ellehetetleníti bántalmazott gyermekeket, nőket és férfiakat segítő egyezmény ratifikációját”- tette hozzá.

Kiemelte, szeretnék, ha fideszes és KDNP-s képviselőasszonyok is megkapnák az aláírásra felhívó nyilatkozatot azzal a levéllel, amelyben felkérik őket, csatlakozzanak a kezdeményezéshez. „Ez nem női-férfi, KDNP-MSZP, jobboldali vagy baloldali kérdés.

Olyan kérdés, amely minket össze kell, hogy kössön, ha az erőszak ellen küzdünk! Legyünk egységesek az erőszak ellen” – szólított fel Szél Bernadett.

„„Nőügyekkel nem foglalkozom” – ezt mondta a magyar kormány. Tisztelettel kérem a kormányfőt, nézze meg, hogy miközben ő Európával levelezget, mi történik a magyar parlamentben! Ők sorra bántanak és sértenek meg embereket, és egyre durvább.

Holnap reggel mire fogunk ébredni, éjszaka mit fognak benyújtani? (…) Csak egy megfelelő válasz lehet, ha az Isztambuli Egyezmény ratifikálásra kerül. A küzdelmet nem adjuk fel!”