Külföld | közlemény Európai Unió
2013. december 12. 09:44

Egyre szorosabb unió: erősíteni kell az európai polgárok képviseletét

Az elmúlt években egyre inkább jellemzővé vált, hogy az Európai Unió jövőjével kapcsolatos kérdésekről a tagállamok vezetői zárt ajtók mögött, az uniós intézmények kihagyásával döntöttek. Az európai polgárok kizárása elfogadhatatlan, ezért a jövőben az EP-nek és az Európai Tanácsnak szorosabban együtt kell működnie – hangsúlyozta dr. Gurmai Zita európai parlamenti képviselő szerdán, az EP strasbourgi plenáris ülésén.

Az Európai Parlament és a nemzeti kormányokat képviselő intézmények közötti kapcsolatokról szóló jelentés vitájában Gurmai Zita a többéves pénzügyi keretről való megállapodás nehézségeit állította példaként. Az EU új, 2014-2020 közötti időszakra vonatkozó költségvetési keretéről a tagállamok állam- és kormányfői az EP kizárásával döntöttek, ugyanakkor az Európai Parlament hozzájárulása is szükséges volt a megállapodás életbe lépéséhez. Erre ugyanakkor csak több hónapos tárgyalásokat követően kerülhetett sor, amely a költségvetésből finanszírozott programok 2014-es elindulását is veszélybe sodorhatta volna. Gurmai Zita továbbá reményét fejezte ki, hogy az Európai Bizottság új elnökének jelölésekor az Európai Tanács tiszteletben fogja tartani a jövő tavaszi európai parlamenti választás eredményeit.

A Lisszaboni Szerződés lehetővé tette, hogy azok a tagállamok, amelyek egy területen szorosabbá kívánják fonni az együttműködést, ezt megtehessék, a részt venni nem kívánó tagállamok kimaradása mellett. A gazdasági válság megoldása érdekében a tagállamok már több alkalommal is éltek a differenciált integráció eszközeivel. Ennek hatásait értékeli az Európai Unió többszintű irányításának alkotmányos problémáiról szóló jelentés, amelyről szintén ma tartott vitát az EP.

A vitában Gurmai Zita elmondta: „A napjaink kihívásaira hatékony válaszokat kereső Európai Unió újabb és újabb intézményi megoldásokat hívott életre az elmúlt években. Létrejött az Európai Pénzügyi Stabilitási Eszköz, majd az Európai Stabilitási Mechanizmus, és a tagállamok, de különösen az eurót használó országok, még szorosabbra fűzték együttműködésüket. Az uniós válságkezelés sikeresnek mutatkozik, ugyanakkor a zárt ajtók mögött meghozott döntések demokratikus legitimitása vitatható. Az európai polgárok felhatalmazásával rendelkező egyetlen uniós intézmény, az Európai Parlament háttérbe szorítása elfogadhatatlan” – hangsúlyozta a képviselő.

Gurmai Zita szerint a válságkezelést szolgáló intézkedések nyomán egyre nőtt a különbség az eurót használó országok és a közös fizetőeszközt még nem bevezető tagállamok között. „Fontos, hogy a szorosabbá font együttműködésben, a jövőnket befolyásoló döntések meghozatalában valamennyi tagállam részt vehessen. Az Európai Unió egysége csak így őrizhető meg” – hívta fel a figyelmet az EP-képviselő, aki beszédében a szorosabb európai együttműködés kiterjesztését sürgette a szociális politika területére is.