2011. április 05. 17:00

Egyre távolabb az eurótól

A magyar soros elnökség egyik sikertörténete, hogy az eurózóna stabilizálását erősítő átfogó csomag megköttetett, kár, hogy éppen mi, magyarok maradtunk ki ebből a szövetségből - értékelte az EU múlt heti tanácsülésén történteket Herczog Edit az EP-ben.

Herczog EditA képviselő szerint az 1985-ben teremtett egységes belső piac óta nem jött létre a mostanihoz mérhető megállapodás, mely képes alapjaiban megváltoztatni az európai gazdaságpolitika szabályait, tovább mélyítve a tagállamok integrációját. 23 ország felismerte, hogy fokozottan figyelni kell arra, hogy az eurózónán belüli tagállamok és a még kint időzők közül ne mélyedjen tovább se a politikai, se a gazdasági szakadék.

Köpönyegforgató magatartás azonban, hogy a konzervatív többségű Tanács által kialakított szerződést éppen négy jobboldali kormány, köztük a soros elnök Magyarország nem írja alá. Nem szerencsés, hogy újonnan csatlakozott tagállamként mi magunk járulunk hozzá a kétsebességű Európa kialakításához - fogalmazott a képviselő. Pedig ismerjük a szabályt: aki kimarad, az lemarad.

Hibát követ el Orbán Viktor, amikor az adóversenyre alapozza az ország gazdasági növekedését, mert így innovatív gazdaság helyett legfeljebb Európa szegényháza, az olcsó bérmunka országa lehetünk. Lehet, hogy rövidtávon az új magyar adórendszerrel képesek leszünk még egy rést betömni az államháztartásunkon, de hosszú távon nem versenyezhetünk a világ feltörekvő gazdaságaival, vagy akár az adóparadicsomokkal - fogalmazott Herczog.