MTI/mszp.hu | Belföld | országgyűlés parlament törvény
2017. október 30. 19:55

Egyre több ember a mélyszegénységben

Ülésezett a Parlament.

Tegyünk igazságot!

Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője arról beszélt: a Fidesz-kormányban nem azért dolgoznak, hogy a választóknak jó legyen, hanem ezért, hogy egy szűk uralkodó elitnek jobb legyen az élete. Szerinte a kormányoldal szolgáknak tekinti a kétkezi dolgozó embereket, az orvosokat, tanárokat, közszolgálati dolgozókat, ennek a világnak azonban véget kell vetni. Ezért mondja az MSZP, hogy tegyünk igazságot - hangsúlyozta a frakcióvezető, aki szerint minden negyedik családot nélkülözésre kényszerít "az urizáló fideszes elit". Olyan országot szeretnénk, ahol meg lehet élni a fizetésből, ahol a vezetők nem uralkodnak, hanem szolgálnak, ehhez kormányváltásra van szükség, és arra, hogy a "fideszes újgazdagokat" elzavarjuk - fogalmazott.

Hátrányos folyamatok a munka világában

Gúr Nándor arról beszélt, hogy az elmúlt nyolc évben a munka világában számos olyan dolog történt, amire a kormány nem lehet büszke. Példaként hozta a 2 milliós bérplafont, amelyet később 5 millióra emeltek, az MNB-nél pedig még ezt is kevésnek tartják. Eközben a közfoglalkoztatásban csökkentek a nettó bérek, a közszférában sem nőtt a köztisztviselői illetményalap, a bértáblákat pedig befagyasztották - sorolta a szocialista politikus, aki szerint az új Munka törvénykönyvében kiszolgáltatottabbá tették a munkavállalókat, és a béreknél is óriásiak a különbségek.

Egyre nagyobb mértéket ölt a mélyszegénység

Varga László arról beszélt, hogy a mélyszegénység egyre nagyobb méreteket ölt, miközben az érintettek szerinte egyre kevésbé számíthatnak az államra. Kijelentette: a többséget a közfoglalkoztatás inkább akadályozza a munkakeresésben, miközben az ott megkeresett bér messze elmarad a létminimumtól. Közölte: pártja azt kívánja elérni, hogy mindenkinek legyen lehetősége tanulni, és megélni a keresetéből. Bírálta a tankötelezettség korhatárának leszállítását.

Mikor látják már be, hogy a szegénységben élőkön is segíteni kellene? Vajon a saját felmérésüknek hinni fognak végre?

Bangóné Borbély Ildikó interpellációja az emberi erőforrások miniszteréhez.

Hová vezet az egészségügyi szakemberhiány?

Tukacs István arról beszélt, hogy az egészségügyből folyamatos a kivándorlás, aminek nemcsak anyagi okai vannak, hanem a kiszámíthatóbb munkafeltételeket, jobb körülményeket keresik a szakemberek. Az oktatási rendszer nem tudja pótolni a kivándorlókat, és a tanulók többsége is külföldön képzeli el jövőjét - tette hozzá. Az ellenzéki politikus szerint a háziorvosok elöregszenek és nőnek az adminisztratív terheik. Azt kérdezte, miért nem tesznek valamit.

Lép-e a kormány az euró gyors bevezetése érdekében?

A szocialista Burány Sándor az euró bevezetésének lehetséges és optimális időpontjára kérdezett rá a miniszterelnöknél. Közölte: a szemünk láttára alakul ki egy kétsebességes Európa, amelynek magját szerinte az eurózóna tagállamai alkotják. Óriási veszélynek nevezte, ha Magyarország ebből kimarad, és megjegyezte azt is: pártja a mielőbbi bevezetés mellett áll. Utalt a forint sebezhetőségére.

Mi lesz a rákos betegekkel?

Szakács László arról beszélt, hogy lejár egy beszállítókkal kötött, kétéves szerződés, amely 50, a rákgyógyításban használt anyagból 40-et érint és nem tudni, november 1. után hogyan jutnak hozzá gyógyszereikhez a betegek. Szerinte későn írták ki az új közbeszerzést, s annak eredményét is megfellebezték, így 300 ezer magyar beteg kezelése forog kockán. Azt kérdezte, mi lesz az érintettekkel.

A Fidesz és a Lungo Drom társ-tettesek a romák esélyeinek ellopásában!

Teleki László azonnali kérédse az emberi erőforrások miniszteréhez.

Az átmeneti bányászjáradékban részesülők közérdekű nyugdíjas szövetkezeten keresztül történő foglalkoztatása érdekében egyes törvények módosításáról.

Varga László napirendi felszólalása.

A Minority SafePack európai polgári kezdeményezés támogatásáról

Burány Sándor napirendi felszólalása.

Biztos megélhetést

2018-01-14 14:58