MTI/mszp.hu
2012. február 25. 14:38

Egyre többen érzik úgy, hogy a kormány becsapta őket

Az MSZP választmányi elnöke szerint egyre többen érzik úgy, hogy a kormány becsapta őket, nő a Fideszt elutasító elégedetlenek száma.

Simon Gábor a testület szombati tanácskozása után újságíróknak elmondta: a választmány meghallgatta Závecz Tibort, az Ipsos véleménykutatási igazgatóját, akinek előadásából kiderült, hogy a választók háromnegyede szerint az országban rossz irányba mennek a dolgok.
    
A választmányi elnök kitért arra is, hogy a demokratikus ellenzéki pártok együttes támogatottsága a választókorú népességben már meghaladja a kormányoldalét, de szerinte számolni kell azzal a veszéllyel, hogy ha a következő választásokon ehhez hasonló eredmény születik, a Fidesz és a Jobbik szövetséget köt. Azt is mondta, hogy felmérések szerint a szocialisták "kikerültek a karanténból", és ma már nem az MSZP-t, hanem a Fideszt nevezik meg legtöbben az általuk leginkább elutasított pártként.
    
Véleménye szerint azonban a kormányoldal cinikus választ ad az elégedetlenség hangjaira. Pintér Sándor belügyminiszter múlt heti - Vona Gábor Jobbik-elnökkel folytatott vitájában elhangzott - szavaira reflektálva azt mondta: felháborító, amikor egy milliárdos miniszter arról beszél, hogy "a megélhetéshez elég 47 ezer forint és egy kecske". Simon Gábor ezzel szemben úgy foglalt állást, a 47 ezer forintos közmunkabér nem elég az emberhez méltó élethez.
    
Az MSZP-választmány elnöke emellett sürgette, hogy a kormány térjen vissza az "ortodox gazdaságpolitikához", máskülönben az ország valóban eleshet attól a 495 millió euró - jelenlegi árfolyamon 142 milliárd forint - felzárkóztatási támogatástól, amelynek felfüggesztését az Európai Bizottság javasolja 2013. január 1-jétől, amiért Magyarország nem tett elegendő intézkedést a költségvetési hiány leszorításáért.
    
A választmány döntött szervezeti és működési szabályzatának megújításáról és arról a beszámolóról is, amelyet az MSZP március 31-én esedékes kongresszusára készítenek.
    
Ezen kívül előadást tartott a delegáltaknak Csepeli György szociálpszichológus, aki - Simon Gábor tájékoztatása szerint - arról beszélt, hogyan lett Magyarország a szocializmus legvidámabb barakkjából "a kapitalizmus legszomorúbb shopping centere", szólt a magyar társadalom lelki zavarainak okairól, a rendszerváltás hibáiról és a 2010-es Fidesz-győzelemmel történt "útvesztésről" is.