mszp.hu | Belföld | Közös akarattal
2022. március 21. 14:36

Egységes ellenzék: Orbán előre menjen, ne hátra!

Egységes ellenzék: Orbán előre menjen, ne hátra!
Orbán Viktor előre menjen, ne hátra – ez Magyarország érdeke! – jelentették ki a parlamenti ellenzéki pártok képviselői az uniós konzultációs testület zárt ülése után tartott közös sajtótájékoztatójukon hétfőn.

Az Egységben Magyarországért pártjai szükségesnek tartják, hogy az Európai Tanács tekintse feladatának Ukrajna önvédelmi képességének erősítését a nemzetközi jog keretein belül, és kerülve bármilyen fajta agresszív lépést – mondta Gurmai Zita szocialista országgyűlési képviselő.

Azt várják el Orbán Viktortól, hogy ezeket az érdekeket és ezeket az alapelveket képviselve vegyen részt az Európai Tanács március 24-25-iki ülésén – jelentette ki.

„Magyarországnak az az érdeke, hogy az Európai Tanács egységes és határozott választ adjon az Ukrajna területén zajló orosz agresszióra. (...) Szükségesnek tartjuk továbbá, hogy az Európai Tanács tegyen meg mindent az azonnali tűzszünet elrendelése, a humanitárius intézkedések, valamint a menekültek ellátása érdekében” – folytatta.

Az egységes ellenzéki pártok képviselői felszólították Orbán Viktort: szlogenjének megfelelően előre menjen, ne hátra, hiszen az Magyarország érdeke.

Gurmai ehhez kulcskérdésnek nevezte a Magyarország fejlődését biztosítós uniós forrásokhoz való hozzáférést, és kijelentette: Magyarország érdeke, hogy minél előbb újra tegyen eleget a jogállamiság követelményeinek.

Ehhez azonban Orbánnak „haladéktalanul” be kell fejeznie az Európai Unió elleni lejárató kampányt, továbbá meg kell teremtenie a feltételeket, melyekkel Magyarország hozzáférhet azokhoz az uniós pénzalapokhoz, melyekkel ellensúlyozni tudja a pandémia és az Ukrajna elleni agresszió súlyos gazdasági hatásait – fejtette ki.

Az energiaellátás biztonsága ügyében pedig az Magyarország érdeke, hogy az Európai Tanács hatékony lépéseket tegyen az energiafelhasználás csökkentése és a hatékony, környezetvédelmi céloknak megfelelő energiaellátás érdekében.

„Csökkenteni kell az EU energiafüggőségét Oroszországtól, és fejleszteni kell a megújuló energia felhasználását!” – jelentette ki.

Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke rámutatott: Orbán semmit sem akart az ellenzékkel megbeszélni ezen az ülésen, csak azért ment el rá, mert erre törvény kötelezi. Elmondta: Kövér László házelnök megfenyegette az ellenzéki pártokat, hogy ha megismétlik, ami Orbántól elhangzott, annak következményei lesznek.

Mint mondta, Orbánnak most már arról kellene beszélnie nagy nyilvánosság előtt, hogy olyan szintű az árdrágulás az élelmiszeriparban, hogy „magyar emberek milliói szenvednek nap mint nap”, a kisgyerekes családok pedig már attól kényszerülnek szorongani hó végén, hogy vajon jut-e meleg étel a gyerekeknek.

„Hogyha olyan sok szabadságharcot tud vívni ez az utcai harcos, akkor vajon miért nem vívott szabadságharcot az infláció ellen?” – tette fel a kérdést.

Felhívta a figyelmet: Orbán nem tudja garantálni a jogállamisági felételeket, „magyarra fordítva” azt, hogy „nem lopja el az uniós pénzeket”; ezt csak az április 3-iki kormányváltás utáni új kormány teheti meg.

Arató Gergely, a DK képviselője elmondta: kérdéseikre nem kaptak megnyugtató választ. Ő azt kérdezte: a megígért pedagógus-béremeléshez hogyan tervez a kormány forrásokat szerezni Brüsszeltől, amikor továbbra sem áll Magyarország rendelkezésére sem az európai újraindítási alap, sem a következő ciklusra vonatkozó uniós támogatások folyósítása nem kezdődött még el; valamint hogy Magyarország pozícióját nem rontja-e az Európai Unióban, hogy miközben az EU számos országa intézkedéseket tesz annak érdekében hogy visszaszorítsa az orosz dezinformációt, a magyar köztelevízió „a mi pénzünkön közpénzen terjeszti az orosz hazug állami propagandát”.

Brenner Koloman, a Jobbik képviselője ostorozta Orbánt, amiért nem ment Kijevbe lengyel, cseh és szlovén kollégájával együtt, pedig látogatása a kárpátaljai magyar közösség szempontjából is kiemelt fontosságú lehetett volna.
Szerinte Orbán Viktor és a Fidesz kétkulacsos, „érték nélküli” külpolitikája a „putyini Oroszország agresszív háborújával megbukott”.

Ungár Péter, LMP elnökségi tagja felkérte a kormánypárti frakcióvezetőket: hagyják abba annak az „egyértelmű és ordas hazugságnak” a hangoztatását, hogy a Paks2-es bővítés bármilyen szinten befolyásolja az energiaárakat ma Magyarországon.

„Egy nem létező erőmű, ami nem épült meg, értelemszerűen nem tudja a jelenleg lévő energiaárakat befolyásolni” – mutatott rá.

Az uniós konzultációs testület ülésén, melyen részt vesznek a magyar parlamenti pártok frakcióvezetői, az érintett országgyűlési bizottságok elnökei és a magyar Parlament főbb választott tisztségviselői, a hatályos szabályok szerint a kormányfő köteles tájékoztatást adni az általa az elkövetkező uniós tanácsülésen képviselt politikáról, majd az ülést követően beszámolni. A résztvevők kérdéseket tehetnek fel a kormány álláspontjával kapcsolatban.

Kapcsolódó párttagok