Egységes rákszűrést szorgalmaztak az EU-s konferencián

A korai felismerés és az időben történő, szakszerű beavatkozás több százezer ember életét mentheti meg évente Európában - hangzott el azon az európai parlamenti konferencián, amelyen a vastag- és végbélrákban szenvedő betegek gyógyulási esélyeinek javítását célzó európai stratégiát vitatták meg a résztvevők.

Göncz Kinga szocialista EP-képviselő a találkozót követően arra hívta fel a figyelmet, hogy a problémák nyílt felvetése hozzájárulhat a rák ellen vívott küzdelem sikeréhez.  A konferencián részt vett Dr. Szegő László, a 21 ország betegeit összefogó EuropaColon nemzetközi szervezet magyarországi partnerének, a Gyógyulj Velünk Egyesületnek az elnöke.

A vastag- és végbélrák a második leggyakoribb rákos megbetegedés Európában. A kontinensen évente 450 ezer embert diagnosztizálnak a kórral, amely csaknem negyedmillió európai halálát okozza minden évben. Európai összehasonlításban Magyarország élen jár mind az emésztőrendszert megtámadó rákos megbetegedések előfordulási arányát, mind a betegség okozta elhalálozások számát tekintve. A túlélés esélyét nagyban meghatározza, hogy időben felismerik-e a betegséget. Ez pedig sokszor attól függ, hogy ki melyik országba született.

Az európai parlamenti konferencián a résztvevők felhívták a figyelmet arra, hogy minden tagállamnak felül kell vizsgálnia nemzeti rákellenes stratégiáját, hogy Európában egységes szakmai irányelvek mentén valósuljanak meg a szűrőprogramok, és lakóhelyétől, illetve társadalmi, gazdasági helyzetétől függetlenül, mindenki hozzáférjen a számára legmegfelelőbb gyógymódhoz.

Göncz Kinga szocialista EP-képviselő a találkozó kapcsán hangsúlyozta: "Nagyon fontos, hogy Magyarország lépést tartson az orvostudomány fejlődésével, és legyenek hozzáférhetőek az új és hatékony terápiák, gyógyszerek. Komoly problémának tartom azt is, hogy az emésztőrendszert megtámadó kórokról nem beszélünk nyíltan, a betegek szégyellik, és nem merik felvállalni a betegségüket. A figyelemfelkeltés, a probléma tudatosítása - ahogyan ezt például a mellrák elleni kampányok nyomán tapasztalhatjuk - jelentősen megnövelheti a gyógyulás esélyeit".

Dr. Szegő László elnök kiemelte: az egészségesekért is felelősséget éreznek. Egyszerre küzdenek azért, hogy elindulhassanak a vastagbélrák szűrések, másrészt a már rákbeteg sorstársak hozzájussanak a kezelésekhez, amelyekkel esélyük lehet a hosszabb és elfogadhatóbb életre. Keresik a kapcsolatot az orvos-kutatókkal is, hogy hamarabb értesülhessenek azokról a klinikai vizsgálatokról, amelyek révén olyan területeken is újabb terápiák válhatnak hozzáférhetővé, ahol ma még korlátozottak a kezelési lehetőségek.