mszp.hu | Belföld, Külföld
2020. június 06. 12:24

Egységesen 140.000 forintos 13. havi nyugdíjjavaslatot terjesztett be az MSZP

Egységesen 140.000 forintos 13. havi nyugdíjjavaslatot terjesztett be az MSZP
Mérsékelve a jelenlegi igazságtalanságokat, egységesen 140.000 forint 13. havi nyugdíjat javasol az MSZP.

Emellett gyorsabb bevezetésre is szükség van, de ennek megvan a költségvetési fedezete – erről beszélt Korózs Lajos, az MSZP parlamenti képviselője, a Népjóléti bizottság elnöke péntek este az ATV Egyenes beszéd című műsorában.

„A mi javaslatunk, hogy az átlagnyugdíjnak megfelelően mindenki kapjon 140.000-et, azt eredményezi, hogy aki alatta van – és a nyugdíjasok kétharmada az átlag nyugdíj alatt van – az lényegesen jobban jár. A többiektől azt kérjük, érjék be azzal, amit az átlagnyugdíj után lehet kapni ebben a konstrukcióban. Azért számoltuk ezt így ki, mert ez a szummaösszegbe pontosan belefér; tehát egy huncut fillérrel nem kerül többe, mint Orbán konstrukciója, csak az elosztási elvek mások, és így igazságosabb, tisztességesebb” – mondta Korózs Lajos.

A differenciálás kérdéséről elmondta, „A megkérdezettek nagy többsége azzal értett egyet, hogy mivel mindenki hozzájárult a közöshöz a járulékfizetéssel, adófizetéssel, ezért mindenki kapjon, de az elosztás mértéke legyen egyenlő”.

A szocialista képviselő a konstrukció kapcsán arra is emlékeztetett, milyenek voltak az állapotok mintegy 20 évvel ezelőtt, a 13. havi nyugdíj bevezetésekor. „Amennyiben az igazságtalanság oldaláról közelítünk, nem voltak ennyire polarizáltak a nyugdíjak, nem volt ekkora differencia a legkisebb és a legnagyobb nyugdíj között. A mi időnkben volt járulékplafon. Mindegy, hogy mennyi volt valakinek a jövedelme, nem kellett több járulékot fizetnie, ami nem is eredményezett ilyen kiugróan magas nyugdíjakat”.

Korózs Lajos hangsúlyozta, ma sok nyugdíjasnak nem telik az alapvető szükségletek kielégítésére sem. „A nyugdíjas fogyasztói árindex most már hónapról hónapra ténylegesen magasabb, mint a lakosság egészének az árindexe – de nem is ez az érdekes, hanem az, hogy akinek az átlagnál alacsonyabb nyugdíja van, a saját fogyasztásán belül a mindennapi megélhetésre, élelmiszerre, rezsire arányosan sokkal többet kell, hogy költsön.

Most inkább az élelmiszerrel kell foglalkozni, mert ott szálltak el borzasztóan az árak! Több, mint 8%-os drágulás volt már januártól szinte minden hónapban, de voltak olyan alapvető élelmiszerek, ahol 20-30%-os drágulás volt, akár a sertéshúsnál is, de a tejnél, a tejtermékeknél és mindenhol megfigyelhető volt” – sorolta.

Végezetül Korózs beszámolt a kormány javaslatához készített MSZP-s módosító indítványokról. „Készítettünk három módosító indítványt: az első, hogy július 1-vel kezdődjenek meg a kifizetések, mert erre most van szükségük a nyugdíjasoknak, a második, hogy mindenkinek egyenlően tessék kifizetni, és van egy indítványunk, amiben felsoroljuk, hogy ki lesz jogosult rá, mert a normaszövegből még ez sem derül ki” – mondta a Népjóléti bizottság elnöke.

Kapcsolódó párttagok