2012. szeptember 14. 10:03

Egyszerűbb, hatékonyabb és átláthatóbb uniós jogalkotásra van szükség

“A Lisszaboni Szerződés által megváltoztatott jogalkotási környezetnek jobban kell tükröződnie az uniós jogalkotásban, ahogyan azt a Jobb Szabályozás programja is célul tűzte ki" - mondta dr. Gurmai Zita európai parlamenti képviselő a jogalkotás minőségének javításáról valamint a szubszidiaritás és az arányosság elvének alkalmazásáról szóló jelentés vitájában csütörtökön Strasbourgban.

“A jobb szabályozás egyszerűbb, hatékonyabb és átláthatóbb jogalkotást jelent, amelynek során az uniós intézmények - a szubszidiaritás elve alapján - szorosabban együttműködnek a nemzeti és regionális parlamentekkel" - fogalmazott az EP alkotmányügyi bizottságának alelnöke.

“A nemzeti parlamentekkel való együttműködéshez hasznos eszközök állnak rendelkezésünkre, mint például az IPEX platform, azonban az eredmények kiértékelését és nyomon követését javítanunk kell. Fontosnak tartom azt is, hogy a nemzeti parlamentek számára több idő álljon rendelkezésre, hogy megvizsgálják: megfelelnek-e az uniós jogszabálytervezetek a szubszidiaritás elvének" - zárta felszólalását a képviselőnő.