Belföld | együtt-pm összefogás múzeum
2013. szeptember 18. 09:36

EGYÜTT-PM – MSZP: közös módosító javaslat a múzeumi einstand ellen

Az Együtt-PM és az MSZP rendkívül aggályosnak tartja azt, hogy a múzeumi törvény parlament előtt lévő módosítása közvetlen miniszteri kézbe adná a műtárgykölcsönzések, -áthelyezések fölötti döntést, mindennemű szakmai kontroll nélkül. A két párt képviselői közös módosító javaslatot adtak be a szakmai szempontok biztosítása érdekében.

Jogos felvetés az, hogy számos értékes magyarországi műkincs, mely jelenleg "múzeumi raktárakban porosodik", a gyűjtemények mozgatásával hozzáférhető és megtekinthető legyen, illetve visszakerülhessen eredeti környezetébe.

Az elmúlt időszakban azonban elég sok és sokféle einstandot láthattunk, így  e törvénymódosítás esetében is fennáll a gyanú: a közvetlen miniszteri irányítás arra szolgál, hogy megkönnyítse az utat műtárgyak szakmai szempontokat mellőző, esetenként politikai alapú, komoly kockázattal járó áthelyezésére, mely a műkincsek akár helyrehozhatatlan károsodásával is járhat.

Épp ezért az MSZP és az Együtt-PM képviselői közös módosító javaslatot adtak be, amely garanciát jelentene arra, hogy az áthelyezett műkincsek nem kerülhetnek a korábbinál rosszabb körülmények közé, nem lehetnek a költöztetés kárvallottjai.
                     
 
Hiller István és Karácsony Gergely országgyűlési képviselők