Népszava | Belföld | összefogás demonstráció
2013. június 26. 12:37

Együtt a demokraták

Több százan vettek részt tegnap este a budapesti Vértanúk terén azon a demonstráción, amelyet az Orbán-kormány leváltására alkalmas demokratikus egység létrehozásának jegyében hirdettek meg pártok és civil szervezetek. A szocialista Szanyi Tibor egyebek mellett arról beszélt, hogy az MSZP jövőre a három évvel ezelőtti demokratikus politikai állapotokat fogja helyreállítani.

Amikor a kormány elkezdte átalakítani a Kossuth teret, azzal indokolta a lépést, hogy a 44-es állapotokat akarja viszontlátni. Mára azonban csak a 45-ös állapotokat sikerült elérnie, azaz romok vannak az országban. Egyebek mellett erről beszélt tegnap a Vértanúk terén tartott tüntetésen Szanyi Tibor. Az MSZP képviselője kiemelte: "azt ígérhetjük, hogy mi 2014-ben a három évvel ezelőtti demokratikus politikai állapotokat fogjuk helyreállítani. Ehhez szükség van összefogásra, mert Magyarországon nem a demokratikus erők között, hanem a demokrácia és az önkény között van verseny". A Liberálisok nevében felszólaló Bősz Anett pedig úgy fogalmazott: sajnos nagyon is érthető, miért távolította el a hatalom az első köztársasági elnök, Károlyi Mihály szobrát a Kossuth-térről; ő ugyanis a nyugati demokrácia értékrendjét képviselte.

A pártok és civilek közötti demokratikus egység érdekében, valamint az 1944-es állapotok helyreállítása és a Horthy-rendszerrel vállalt kormányzati "kontinuitás" ellen demonstrált este több száz ember a Vértanúk terén. A korábbi ellenzéki tömegtüntetésekkel ellentétben a szervezők biztatására a különböző szervezetek és résztvevők "a saját színeikben" vettek részt az akcióban, azaz saját molinókkal, transzparensekkel, pártzászlókkal. Az egyik szervező ezt lapunknak azzal indokolta: tudomásul kell venni, hogy civil összefogásra szükség van, de pártok nélkül nem lehet elérni a kormányváltást.

A "Gyáva népnek nincs hazája!"- elnevezésű rendezvényen elsősorban a Szolidaritás és a DK zászlóit lehetett látni. Előbbi azért is érdekes, mert noha a demonstrációra meghívták az Együtt 2014-PM-et, valamint a Hallgatói Hálózatot, de mindkét szervezet visszautasította az invitálást. A pártok közül részt vett az MSZP, a Demokratikus Koalíció és a - Fodor Gábor vezette - Liberálisok, a civil szervezetek közül az Egymillióan a Demokráciáért Egyesület, a Hálózat a Tanszabadságért (HAT), a Hét Olajfa Egyesület, a Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége (MEASZ), a Nagy Imre Társaság Budapesti Szervezete, a Nemzeti Roma Összefogás, a Polgárjogi Mozgalom a Köztársaságért és a Tiszta Kezek Mozgalom. Képviseltették magukat a tegnap esti tüntetésen a Demokratikus Polgári Ellenzék és a Tolerancia Facebook-csoportok is.

Listából is közös kell

A szocialista párt nem válogat demokrata és demokrata között - jelentette ki tegnap Mesterházy Attila. Az MSZP elnök-frakcióvezetője az M1 Ma reggel című műsorában arról beszélt, hogy pártja az együttműködő partnerek között tartja számon a Demokratikus Koalíciót is. Mesterházy elmondta: az MSZP politikusai tudomásul vették, hogy az összefogás áldozatvállalással is jár. A választókerületek felelősök tisztában vannak azzal, hogy adott esetben nem ők indulnak abban a körzetben, amelyben már fél éve dolgoznak, mert a párt már tavaly novemberben eldöntötte, hogy közös jelölteket és közös listát szeretne. Az összefogás ugyanis meg tudja sokszorozni az erőt: azok a választók, akik kormányváltást akarnak, szívesebben szavaznak szövetségre, mint külön-külön az azt alkotó pártokra. Amíg lehet a fülkékben titkosan szavazni, addig rakhat a kormány az ellenzéki pártok nyakába nehezítő tényezőket, bármelyik kormányt le lehet váltani - hangsúlyozta az MSZP elnöke.

Mesterházy az InfoRádió Aréna című műsorában pedig azt fejtegette, hogy pártja és az Együtt-PM szövetség másképp gondolkodik a közös baloldali listaállításról. Bajnai Gordonék szerint közös egyéni jelöltekkel és külön listával ugyanazt az eredményt lehet elérni, mint közös jelöltekkel, valamint listával. Az MSZP azonban ezt az állítást nem fogadja el. Mesterházy kijelentette: őszre meg kellene állapodniuk a baloldali közös listáról.Népszava-információ