Belföld, Külföld | Ózd közlemény
2013. június 27. 13:44

Együtt az Európai Unióban

Szerda délelőtt az ózdi kistérségből érkezett látogatói csoporttal találkozott dr. Gurmai Zita, a Magyar Szocialista Párt EP-képviselője.


A bemutatkozás után, a magyar csoport vezetője elpanaszolta, hogy Magyarország egyik leghátrányosabb helyzetű térségében – Ózdon és környékén – a legégetőbb gond a magas munkanélküliség. Gurmai Zita, az MSZP EP-képviselője, erre reagálva, elmondta, hogy sajnos a gazdasági válság egész Európát sújtja, ám az Orbán-kormány politikája ezt még inkább kiélezi, amit az állampolgárok szenvednek meg a legjobban. Az egykulcsos személyi jövedelemadó bevezetésével, csak egy nagyon szűk kör járt jól. A társadalom többsége kevesebbet visz haza a korábbiaknál. Jelenleg Magyarországon 4,5 millióra tehető a szegények száma, ebből 1,5 millióan mélyszegénységben élnek – többségükben nők. Ez a szám másfélszerese a 2010 előttieknek.

A képviselő hozzátette, hogy a fiatalok körében tapasztalható magas munkanélküliség aggasztja leginkább. Ennek felszámolására az Európai Bizottság lépéseket kezdeményezett, amelyeket az európai szocialisták javasoltak. Az Ifjúsági Garanciára 6 milliárd eurót különített el a jobboldali többségű Európai Bizottság, míg a bankok megmentésére 1600 milliárdot. Gurmai Zita szerint ez elfogadhatatlan, és igazságtalan. A fiatalok munkanélkülisége elleni küzdelemre szánt összegeket nem kiadásként, hanem a jövőbe való befektetésként kell kezelni.

Zárásként a képviselő asszony fő területéről, a nők és férfiak közötti esélyegyenlőségéről is beszélt. Bemutatta az Európai Szocialisták Pártja Nőszervezetének 2013-as kampányát, amely az egyenlő bérezés mellett áll ki.