2012. február 10. 10:29

Együtt kell vizsgálni a magyar törvényeket

"Ismét világossá vált, hogy a magyar kormány kettős beszédet használ: Európában európai arcát mutatja, odahaza pedig az Európai Unió ellen uszítja a közvéleményt. Nem a nemzetközi kritikák, hanem a Fidesz propagandája erősíti az euroszkepticizmust Magyarországon"- fejtette ki Göncz Kinga az Európai Parlament Állampolgári Jogi-, Bel- és Igazságügyi Bizottságában a csütörtök délután a magyarországi helyzetről tartott meghallgatást követően.

"Nem csupán az egyes törvényeket, hanem az alkotmányt és az átmeneti rendelkezéseket, valamint a sarkalatos törvényeket együtt kell vizsgálniuk az európai intézményeknek, köztük az emberi jogok érvényesülése fölött őrködő, strasbourgi székhelyű Európa Tanácsnak" - fejtette ki Göncz Kinga a meghallgatáson.

A szocialista EP-képviselő szerint a magyar parlamenten az elmúlt másfél évben keresztülhajtott törvények és törvénymódosítások olyan egységes egészet alkotnak, amelyek egymással összefüggésben fejtik ki a demokráciát és a jogállamot romboló hatásukat.

"Örülök, hogy a Bizottság immár nem csak az európai jogszabályok betűjét, hanem a szellemét is számon kívánja kérni a magyar kormányon. Neelie Kroes, a Bizottság alelnöke ezt világossá tette a vitában, amikor kifejtette: azt várja, hogy a magyar kormány az Európa Tanács későbbi ajánlásainak megfelelően fogja módosítani a továbbra is aggodalmakra okot adó médiatörvényt. Sajnálom ugyanakkor, hogy a Bizottság alapjogokért felelős biztosa nem jelent meg a parlamenti vitán. Sajnálatos módon így Viviane Reding nem hallhatta azt a sok kritikus, a magyar kormány intézkedéseit bíráló véleményt, amely a parlamenti képviselők, nemzetközi intézmények tisztségviselői és a magyar civil szféra meghívott képviselőinek a szájából elhangzott az Orbán-kormány címére" - mondta Göncz Kinga.

A képviselő kifejtette: a meghallgatáson elhangzottak igazolták, hogy az Európai Parlament jogosan tartja napirendjén a "magyar ügyeket". A képviselőtestület a jövő heti plenáris ülésen szavaz a magyarországi helyzetről szóló állásfoglalás-tervezetről, amely felszólítaná az Európai Bizottságot arra, hogy kérje fel a Velencei Bizottságot a magyar alkotmányos csomag átfogó véleményezésére.