Észak Online
2012. február 13. 11:14

Éhségmenet: célba érnek

Teljesítették a vasárnapi majd' 30 kilométeres szakaszt. Hétfőn 7 órakor indulnak Gödöllőről Budapestre.

Közel 30 kilométert gyalogolt vasárnap az éhségmenet Hatvantól Aszódon át egészen Gödöllőig. Nemcsak a napi megemelt kilométerszám, de a megváltozott terepviszonyok is próbára tették a gyaloglókat: a dombos, völgyes vidéken embert próbáló feladat volt túljutni. Megtették, pedig a „kemény mag" szombatig már 130-140 kilométert legyalogolt. Ehhez tettek még hozzá vasárnap majd' 30-at. Sokan csatlakoztak hozzájuk, volt, amikor 100-150 fősre duzzadt a gyaloglók létszáma. Gödöllőre mintegy százan érkeztek meg.

Gúr Nándor országgyűlési képviselő, a menet egyik résztvevője az ÉszakOnline-nak elmondta: továbbra is áll az, amiről eddig is beszámolt. A menetet felismerik, integetnek nekik, támogatásukról biztosítják az emberek. Itt-ott elhangzik néhány Éljen Orbán Viktor! bekiabálás, vagy éppen kommunistázás, de ezek száma elenyésző az üdvözlők számához képest. Aszódon például a város polgármestere a település határában fogadta a menetet, s együtt gyalogolt velük egészen a városházáig.

A sérültek is bírják, hősiesen menetelnek együtt a többiekkel. Különösen a 23 éves Bihal Dávid helytállása érdemel elismerést: a „kemény mag" egyik tagja Miskolctól gyalogol, ám térdproblémái miatt már harmadik napja biceg. Így is teljesítette a napi penzumot, s gyaníthatóan ez hétfőn sem lesz másként.

Dr. Varga László országgyűlési képviselő arról számolt be, hogy tudomása szerint rengeteg budapesti jelezte, az utolsó szakaszra ők is beszállnak, együtt gyalogolnak a menettel egészen a Kossuth térig (pontosabban az Alkotmány utca Kossuth tér felé eső végéig). „Ezt azért fogadjuk örömmel, mert bebizonyosodott, hogy a fővárosiak egy része, akik elsősorban a szabadságjogok csorbítása és a demokratikus intézményrendszer leépítése miatt tiltakoztak eddig, értik, érzik a vidéki emberek problémáit, azonosulnak velük, s ebben az ügyben ők is felemelik a szavukat" – mondta.

ehsegmenet_vasarnapA Facebookon pörögnek az események, nagyon sok mai gyalogló is megosztotta élményeit a menet számára létrehozott oldalon. Szilágyi Leonóra például a következőket üzente a menetből: „Szép időnk volt, kb. 30 km-t tettünk meg ma. Hatvantól Aszódig mintegy 200 fő menetelt, Gödöllőig 70-en maradtunk. Székelykáposztát kapunk vacsorára majd éjszakai pihenő következik. Menetel velünk egy család, az ötéves gyermekük 7 kilométert gyalogolt. Szegény elfáradt. Én is elfáradtam, de vidám vagyok, mint a többiek. Jól van mindenki. Sziasztok!"

Az oldalon egyébként ellentmondásos hírek keringtek arról, mikor, hol lehet az utolsó napon csatlakozni a gyaloglókhoz. Az ÉszakOnline legfrissebb információi szerint hétfőn reggel 6 órakor gyülekezőt tartanak az Ady Endre utca 3. szám előtt, onnan 6.30 óra tájékán átsétálnak a munkaügyi központ épülete elé (Szilhát utca 53.), s onnan indul el a menet 7 órakor. 10 óra körül érnek Kistarcsára, 11 körül érik el a Budapest-táblát. 12.30 és 13 óra között érkeznek az Örs vezér terére, utána a Keleti pályaudvar, a Blaha Lujza tér, az Astoria és a Deák tér érintésével érkeznek az Alkotmány utca Kossuth tér felőli végére, várhatóan 15.30 és 16 óra között. Itt fogadják őket a budapesti szimpatizánsok, színpaddal, zenével, s várhatóan nagy-nagy tömeggel. A fő műsorszám természetesen ők lesznek.