El a kezekkel a külföldi magyar kulturális intézetektől!

El a kezekkel a külföldi magyar kulturális intézetektől!
Az MSZP tiltakozik az ellen, hogy a Külgazdasági és Külügyminisztérium meg akarja szüntetni a külföldi magyar intézetek hálózatát! Ez az előkészítetlen és végiggondolatlan döntés sérti a magyar nemzeti érdekeket, semmibe veszi a jobboldali példaképnek tekintett Klebelsberg Kunó kultuszminiszter munkásságát és lenullázza az intézethálózat csaknem száz éves tevékenységét. Teszi ezt a Fidesz-kormány úgy, hogy közben a megkérdőjelezhető hatékonysággal működő kereskedőházak számára további 3,7 milliárd forint plusz költségvetési forrást biztosítottak 2015. december végén.
A külföldi magyar intézetek a kulturális diplomácia és az országimázs legfontosabb nemzetközi intézményei. Az első külföldi magyar intézeteket, az úgynevezett Collegium Hungaricumokat még Klebelsberg Kunó kultuszminiszter alapította az 1920-as években. Így alakult meg Bécsben és Berlinben 1924-ben, Rómában és Párizsban pedig 1927-ben a Collegium Hungaricum. A külföldi magyar intézetek hálózata mára világszerte 21 országban, 23 intézettel képviseli a magyar kulturális és oktatáspolitikát és a mai napig kiemelt szerepe van az oktatás- és tudományszervezésben.
 
Az intézethálózat tervezett megszüntetése csak károkat fog okozni. Nem tudni, mi lesz a sorsa a Collegium Hungaricum ösztöndíjasainak. Nem tudni, mit terveznek Magyarország legértékesebb külföldi ingatlanával, a Falconieri-palotával, amelyben nemcsak a Római Magyar Akadémia, hanem a Pápai Magyar Intézet is működik. A Tallinni Magyar Intézet felszámolásával pedig – miután nagykövetségünk már nincs – Magyarország az utolsó diplomáciai misszióját is felszámolja a balti államban.
 
A külföldi intézetek bezárásával a külügyi tárca a magyar miniszterelnök döntését is semmibe veszi, hiszen 2016. január 22-én Orbán Viktor magyar kormányfő és Miro Cerar, Szlovénia miniszterelnöke közösen nyitották meg Ljubljanában a magyar kulturális intézetet. 
 
Felszólítjuk a külügyi tárca vezetését, hogy álljanak el kártékony tervüktől! Magyarország külpolitikai érdeke nem a külföldi magyar intézetek megszüntetése, hanem épp ellenkezőleg: erősíteni és építeni kell hazánk nemzetközi oktatási, kulturális és tudományos kapcsolatait.
 
Mesterházy Attila,
országgyűlési képviselő