Belföld | klinikák orvosképzés közlemény
2014. január 06. 10:39

El a kezekkel az orvosképzéstől!

Minden előzetes egyeztetés nélkül, feltehetően az egészségügyért felelős miniszter és államtitkár felett átnyúlva csempésztek be az idei költségvetést megalapozó törvénycsomagba az orvosképzést súlyosan veszélyeztető, az oktatás, a kutatás és a gyógyítás integrált rendszerét szétverő módosításokat.

Miért akarják leválasztani és eltávolítani a klinikákat az egyetemekről? A külföldi hallgatók képzésének sokmilliárdos bevételére fáj a foguk? A kórházirányító mamutszervezet étvágyát kell kielégíteni? Vagy „csupán” az egyetemi autonómiát sokallják? A benyújtás körülményei egyértelművé teszik, hogy a Fidesz megtakarítási lehetőséget szimatol, és nem érdekli, hogy ez miként befolyásolja az orvosképzést és kutatást, nem utolsó sorban a betegek gyógyítását.

A leválasztást szorgalmazó törekvés rendkívül kockázatos, a minőségi orvosképzést veszélyeztető elgondolás. Osztjuk az Egyetemi Klinikák Szövetségének álláspontját, amely szerint: „Az egyetemeken klinikai háttér nélkül nem képzelhető el nemzetközi szintű kutatómunka, sikeres tudományos kutatók nélkül pedig nincs megfelelő tanszemélyzet. A klinikák helyébe lépő oktatókórházakban sem a kutatás, sem az oktatás nem lenne prioritás.”

Követeljük, hogy Orbán Viktor és a Fidesz hagyjon fel az orvosképző egyetemek szétverésével!

Hiller István,
korábbi oktatási miniszter

Kökény Mihály,
korábbi egészségügyi miniszter