mszp.hu | Belföld
2023. június 28. 11:50

El a kezekkel az óvodák világától!

El a kezekkel az óvodák világától!
Az Orbán-kormány már nem tudja, és nem is akarja titkolni, hogy 13 éves uralma alatt sikeresen szétvert mindent a magyar oktatásban, ami korábban jó és előremutató volt.

Hatalmi arroganciájának bizonyítéka a közeli napokban szavazásra kerülő és életbe lépő státusztörvény, amely a pedagógusok méltóságának, autonómiájának és megbecsültségének utolsó morzsáit is elveszi!

Maradi, felelőtlen oktatáspolitikájuk mára az óvodák világában is beérett: csökkenő gyereklétszám mellett sincs már elég óvónő! Minden magára valamit is adó kormány ilyenkor megpróbálja pótolni az elmaradt pozitív intézkedéseket: jelentős béremeléssel, az óvópedagógusi hivatás szépségeinek bemutatásával, a főiskolai tanulmányok támogatásával igyekszik az évtizedes hiányokat minél gyorsabban pótolni!

De nem az Orbán kormány! A méltán híres és világszínvonalú óvodapedagógusi képzést fokozza le azzal, hogy szakmunkásképzőkben és technikumokban akar egy új státuszt,  „óvodai nevelő” néven bevezetni, kockáztatva ezzel a kisgyermekkori szakmai nevelés színvonalát, a beiskoláztatás előtti, amúgyis romló szintű integrációt, az óvópedagógusi hivatás lejáratását!

A Magyar Szocialista Párt Országos Pedagógus Tagozata követeli ezeknek az elképzeléseknek az elvetését, a pályán lévő óvodapedagógusok bérének és munkakörülményeinek azonnali, érdemi növelését, a pálya vonzásának szakmailag megalapozott megerősítését! Az óvodai szakmunkásképzésben pedig szorítkozzanak a dajka képzésre, hiszen abban is nagy a hiány és a hozzáértő alkalmazott!

Kajtárné Botár Borbála, az MSZP Országos Pedagógus Tagozatának elnöke