mszp.hu | Belföld
2020. június 22. 13:48

El a kezekkel Budapesttől! El a kezekkel a szabad településektől!

El a kezekkel Budapesttől! El a kezekkel a szabad településektől!
A tavalyi önkormányzati választásokon önkormányzati szinten megroppant a Fidesz egyeduralma, az ellenzéki pártok együttműködése sikereket ért el Budapesten, a megyei jogú városokban és számos településen.

Ezért a Fidesz most bosszút akar állni a szabad településeken, és közvetve a magyar választókon. Az idei sarcolások után, 2021-ben Budapest mellett a szabad települések önkormányzatai is kevesebb pénzből gazdálkodhatnak a kormány megtorló politikája miatt.
 
A szabad települések önkormányzatai ellen indított fideszes háború lépései az önkormányzatok szabadságának elvonására irányulnak. A Fidesz-kormány központosít, ezzel új elosztási rendszert alapoz meg. A források egy részét bevonja az államháztartás központi rendszerébe, és majd “pályázat” útján újraosztja. Ezzel csorbítja az önkormányzatok önállóságát, erősíti az önkormányzatok kormánytól való függését. Amelyik önkormányzatnak kedvezni akar, annak egyedi adományokat juttat, míg a szabad városokat, településeket anyagilag kiszolgáltatottá teszi, lehetetlen helyzetbe hozza őket a megszorításokkal, az iparűzési adó elvonási lehetőségének megteremtésével.
 
Ez az új patrónus-kliens rendszer mérhetetlenül igazságtalan újraelosztást fog eredményezni az önkormányzatok szintjén is, és veszélybe sodorja az önkormányzatok – és különösen a szabad települések önkormányzatainak – működését. Ezzel pedig közvetlenül Magyarország polgárait bünteti, jobb- és baloldali szavazókat egyaránt!
 
Az MSZP szerint ez elfogadhatatlan! Minden korábbinál nagyobb szükség van a szabad, és erős önkormányzatokra, hiszen az elmúlt időszakban a jól működő önkormányzatok sokszor erejükön felül – ha kellett, az állami szervek feladatait is átvállalva – nyújtanak segítséget az embereket fenyegető veszélyek elhárításában.
 
Újjá kell építeni az önkormányzatiságot, és biztonságot, kiszámíthatóságot kell adni az önkormányzatok gazdálkodásához. Olyan döntésekre, olyan költségvetésre, van szükség, amely az embereket és az újjáépítést szolgálja, ehhez pedig partnerként kell kezelni minden önkormányzatot.
 
El a kezekkel Budapesttől! El a kezekkel a szabad településektől!
 
MSZP
 
Bővebb információ: Tóth Bertalan, az MSZP elnöke, frakcióvezető

Kapcsolódó párttagok