2012. szeptember 19. 16:13

El kell adnunk Európát

A demokratikus Európa modellje címmel a polgárok részvételének erősítéséről rendezett konferenciát az Európai Parlament alkotmányügyi bizottsága Brüsszelben. Az ülést követően dr. Gurmai Zita, a szakbizottság alelnöke elmondta: általános igényként fogalmazódott meg, hogy az uniós intézmények átláthatóbban és a polgárok felé nyitottabban működjenek.

Gurmai Zita szerint, ha az emberek jobban belelátnak abba, hogyan zajlik az európai szintű szabályozások kialakítása, akkor több információval fognak rendelkezni, így később nagyobb valószínűséggel kapcsolódnak be az uniós jogalkotásba és vesznek részt az egész Európára kiterjedő vitákban. Ez kulcsfontosságú az európai identitás megerősítésében - véli a képviselő, aki szerint a tájékozott polgárok jelentik a leghatékonyabb ellenszert a populista euroszkeptikusok rendszerint hamisnak bizonyuló vádaskodásaival szemben is.

“Ahhoz, hogy a lehető legszélesebb rétegek érdekelődését felkeltsük az Európai Unió iránt, tudatosítanunk kell mindenkiben, hogy milyen óriási hatással van mindennapi életünkre az európai együttműködés. Nekünk is el kell adnunk a ‘termékünket’, Európát, amelyhez mindenekelőtt világos, érthető, egyértelmű és mindenki számara egyenlően elérhető információra van szükség” - fogalmazott Gurmai Zita.

A polgárok részvételének lehetőségeire utalva a képviselő elmondta: az alapvető keretek már most is adottak, elég csak a közelmúltban létrehozott európai polgári kezdeményezés eszközére gondolni. “Természetesen ezeket a kereteket lehetséges és szükséges is továbbfejleszteni. Az Európai Unió alapvető változások elé néz. Arról, hogy milyen Európában szeretnénk élni, közösen kell döntetnünk” - mondta Gurmai Zita.