2012. június 03. 16:14

Eldőlt a hatalmi játszma

A mai napon benyújtott zárószavazás előtti módosító indítvány szerint eldőlt a Fideszen belüli hatalmi játszma a járási hivatalvezetőkkel kapcsolatban. A járások kialakításáról szóló törvény benyújtása óta élénk vita folyt arról, hogy hivatalok vezetői - hasonlóan a kormányhivatalokhoz – politikusok vagy államigazgatási szakemberek legyenek. Közismert, hogy Navracsics Tibor miniszter az utóbbi véleményt képviselte, de a fideszesek pozíció éhsége legyőzte a tárcavezető racionális és szakmailag indokolt álláspontját.

Az indítvány szerint a járási hivatal vezetőjének az nevezhető ki, aki büntetlen előéletű, országgyűlési választáson választható, felsőfokú végzettséggel és öt év közigazgatási gyakorlattal rendelkezik. A magyar közigazgatásban eddig ismeretlen módon azonban közigazgatási szakmai gyakorlatnak ismerné el a törvény az országgyűlési képviselői és a polgármesteri tevékenységet. Világos tehát, hogy bármilyen szakmai hozzáértése - vagy hozzá nem értése - van a hivatalvezető-jelöltnek, a Fidesz színeiben politikusként eltöltött idő alkalmassá teszi az illetőt a ”szakmai” feladat ellátására. A hivatal vezetője nem lehet polgármester, önkormányzati képviselő, közgyűlési elnök, de lehet országgyűlési képviselő. Ezzel a megoldással próbálja a kormány megnyugtatni a jövőjükért aggódó Fidesz-KDNP-s képviselőket.

Még inkább leleplezi a valódi politikai-hatalmi szándékot a hivatalvezető-helyettes számára előírt képesítési előírások, neki ugyanis felsőfokú igazgatásszervező, vagy jogász, vagy közgazdász diplomát ír elő a tervezet. Valakinek ugyanis érteni kell a szakmához a járási hivatal vezetésében.

Az MSZP őszintén sajnálja, hogy Navracsics Tibort legyőzte a Fidesz hatalmi érdeke. Felszólítjuk a kormánypárti képviselőket: holnap az Alkotmányügyi bizottság ülésén adjanak hiteles választ arra a kérdésre, hogy ez a megoldás hogyan szolgálja a Jó Állam célkitűzésit és mitől lesz ez jó a közigazgatási szolgáltatásokat igénybe vevő állampolgárok számára!

Lamperth Mónika,
az MSZP Közjogi kabinetvezetője,
országgyűlési képviselő