2012. február 06. 10:19

Elég a hitegetésből!

Ezekben a napokban egészségügyi dolgozók tízezrei, az átlag alatt kereső ápolók, fiatal orvosok szembesülnek azzal, hogy a tehetősebbeknek előnyös, de a kisjövedelműeknek hátrányos adóváltozások miatt akár 10 százalékkal kevesebb pénz érkezik bankszámlájukra, mint egy hónappal korábban. A kórházaknak, a szakrendelőknek jelenleg nincs forrásuk a bérkompenzációra, erre még hónapokat kell várni, ráadásul a nem közalkalmazott háziorvosok és a mellettük dolgozók még erre sem számíthatnak.

Történik mindez akkor, amikor napról-napra több egészségügyi szakember hagyja el munkahelyét és vállal munkát külföldön, amikor Magyarország az egészségügyre legkevesebbet költő országok közé süllyedt az Európai Unióban és tavaly 9, 3 százalékkal csökkent az egészségügyi dolgozók reálkeresete.

A meghirdetett bértárgyalásokat mondvacsinált ürüggyel halogatják. Az egészségügyért felelős államtitkár szerint – egy hónappal a konzultációk megkezdése után - még ajánlatot sem tettek.  Most még egyeztetnek és szakmánként az eltérő bérhelyzetet figyelembe véve teszik meg differenciált ajánlatukat – mondta.  Lássunk tisztán, ez azt jelenti, hogy a bérígéretnek nincs valós fedezete.  A kilátásba helyezett 15 milliárdos chipsadó bevétel erősen túlbecsült és a folyó kiadásokra csak átmenetileg használható uniós forrás nem jelenthetnek garanciákat az egészségügyi dolgozóknak, hiszen az idei költségvetés semmilyen előirányzatot nem tartalmaz a bérek emelésére.

A Magyar Szocialista Párt követeli, hogy a kormány fejezze be a taktikázást, a katasztrófahelyzettel való fenyegetőzést. Hozza nyilvánosságra az érdekképviseletekkel megbeszélendő bérfelzárkóztatási programot, végrehajtásának biztosítékait. Fedezetét törvénymódosítással teremtse meg az egészségbiztosítási alapban. Ne várja meg, amíg ez az ígérete is hiteltelenné válik és teljesen összeomlik a magyar egészségügy.

Mesterházy Attila
az MSZP elnöke, frakcióvezető