Belföld | ifjúságkutatás KSH Nézőpont Intézet
2012. november 13. 11:07

Elég a közkutatások Közgépesítéséből!

Nagy baj, hogy az Orbán-kormánynak minden jel szerint fogalma sincs, hogy miért, továbbá milyen arányban és irányban hagyják el országunkat a pályakezdő fiatalok.

Nagyobb baj, hogy nem is akarja tudni. Úgy tűnik, Orbán Viktor és a Fidesz már nem csak a becsapott pályakezdők elvándorlásától, a valóságtól is fél. Ezt mutatja, hogy csak abban a statisztikában hisz, amit ő maga hamisíttat.

Érthetetlen, hogy a közpénzből fenntartott Központi Statisztikai Hivatal miért nem szolgáltat adatokat arról, hány fiatal hagyta el hazánkat az utóbbi években. Mint ahogy felelős logikával az sem érthető, miért bízta az Orbán-kormány a több mint tíz éve állami forrásból finanszírozott és állami apparátussal végeztetett ifjúságkutatás-sorozat 2012-es vizsgálatát egy olyan haveri magáncégre, amelynek se tudása, se szakembergárdája nincs ehhez.

Ezzel az intézkedésével a kormányfő saját korábbi döntésével megy szembe, hiszen az első ilyen kutatásra, az Ifjúság 2000-re még az első Orbán-kormány idején került sor. Akkoriban még fontos volt ez a nagy mintán és nagy szakértelemmel elvégzett kutatás, ma viszont láthatóan már csupán egy Nézőpontból fontos a fiatalok jövője.

Tény, hogy a jelenlegi kormánynak nemhogy programja, de egy épkézláb elképzelése sincs a pályakezdők problémáinak megoldására. Vagy ha igen, jól titkolja. Nagyobb baj, hogy nyilvánvaló politikai okokból a Fidesz-közeli Nézőpont Intézet kutatásából egész biztosan nem fog kiderülni, miért hagyják el oly nagy arányban az utóbbi időben hazánkat a magyar fiatalok.

Tény az is, hogy egy szakértő adatfelvételt és gondos feldolgozást nélkülöző ifjúságkutatás többet árt a probléma diagnosztizálása és kezelése szempontjából, mint egy el sem készített jelentés. Az MSZP a jelenleg rendelkezésre álló adatok alapján már a nyáron elkészítette a fiatalok itthon tartását célzó programanyagát.

Ahhoz azonban, hogy ez a stratégiai dokumentum konkrét cselekvési tervvé válhasson, kulcsfontosságú adatokra lenne szükség a 15-29 éves korosztály aktuális társadalmi helyzetéről. Persze tudjuk: jó statisztikát csinálni nehéz, bármilyet meg könnyű. Csak éppen drága és felesleges, sőt káros.

Ezért felszólítjuk Orbán Viktort és kormányát, hogy azonnal fejezze be az alapvető nemzeti érdekeket szolgáló közkutatások Közgépesítését!

Winkfein Csaba,
elnökségi tag