Elég a látszatintézkedésekből!

A Magyar Szocialista Párt üdvözli, a visegrádi országok védelmi minisztereinek március 6-án aláírt, a V4-es Harccsoport felállításáról szóló nyilatkozatát. A felállítandó harccsoportnak képesnek kell lennie az EU-tagországok határain kívül, békekikényszerítési, humanitárius és evakuálási műveletek önálló végrehajtására.

Meggyőződésünk, hogy katonáink ebben a feladatban is kiváló minőségű szolgálattal, magas színvonalon állják majd meg a helyüket. Hazánk kiválóan felkészült katonákkal tud hozzájárulni e példaértékű együttműködés sikeréhez. Ugyanakkor az új harccsoporttal szemben megfogalmazott elvárások is rávilágítanak arra, az Orbán-kormány által ideológia és propaganda megfontolásokból középpontba helyezett elavult képességek fejlesztésével szemben sokoldalú együttműködésre képes, telepíthető, gyors reagálású és a modern kor biztonsági kihívásainak megfelelni képes haderőre van szükség!

Látható azonban, hogy az Orbán-kormánynak sem szándéka, sem költségvetési mozgástere nincs a Honvédség modernizációjára. A Honvédség az egyik legnagyobb áldozata a fideszes megszorításoknak, az elmúlt 3 évben a védelmi költségvetés 1/3-át vették el. A beígért 7 milliárdos költségvetési emelés pedig nem hiteles, hisz ez az összeg az eddigi elvonások 10%-a sincs. A kormány egyik kezével ad egy keveset, másik kezével pedig óriási összegeket vesz el.

Itt az idő, hogy látszatintézkedések helyett az Orbán-kormány megkezdje a Magyar Honvédségnél a valós, a modern kor biztonsági kihívásainak megfelelő képességfejlesztést és az ehhez méltó munkakörülmények biztosítását.

Demeter Márta,
országos elnökségi tag