Elég a lózungokból! - válasz Lázár János vidékfejlesztéssel kapcsolatos mondataira

Ellentétben Lázár Jánossal, aki továbbra is a vidéken működő kis- és középvállalkozások ellen uszít, a Magyar Szocialista Párt együttműködést ajánl mindenkinek, aki segít abban, hogy a jelenleginél sokkal több ember élhessen a termőföldből. Egyébként hiteltelen az az ember, aki úgy hirdet háborút a világszínvonalon termelő magyar gazdálkodók ellen, hogy közben évente annyi földbérleti díjat realizál abból a Hódmezővásárhely mellett működő nagy agrár cégből, amelyben tulajdonos, mint amennyi egy közmunkás 10 éves juttatása. 

Vidéken a háború helyett olyan ösztönzőrendszert kell kialakítani, amely segítségével a magyar termőföld és az annak hasznosításában részt vevő feldolgozóipar a jelenleginél lényegesen több, legalább 500 ezer embernek ad megélhetést. A földtörvénynek, az állami föld hasznosításának ezt kell segítenie. A vidéki térségekbe új jövedelemtermelő iparágak kellenek: Paks helyett napelemek, szél- és bioenergia hasznosítás, a termálkincs sokkal hatékonyabb hasznosítása. A vízgazdálkodásban a kapkodás helyett - például a belvíz problémája – uniós forrásból végre kell hajtani az átfogó rendezést.

Szégyen, hogy még mindig nincs elfogadott vidékfejlesztési program, és az is, hogy az agrár- és vidékpolitikát a szakmai megoldások helyett a lózungok jellemzik. Szégyen, hogy a gazdálkodók helyett a „haverok” kapják az állami földek és legelők támogatását. Szégyen, hogy mindenki ellenség vidéken, aki nem a kormány, a Magosz vagy a kamara által diktált vidékpolitika vak támogatója. Szégyen, hogy mészároslőrincek és fazekasszabolcsok középkori földesúrként szipolyozzák ki a falvak népét, és tisztességes megélhetés helyett csak alamizsnát adnak nekik.

Követeljük a kormánytól, hogy hagyjon fel az Orbán-Lázár-Fazekas-Győrffy féle agrár- és vidékfejlesztési modellel! Háború helyett az integráció, a partnerség, a modernizáció, a kutatási eredmények hasznosítása a járható út. A Magyar Szocialista Párt elkezdte ezt a munkát, és mindenkit partnernek tekint, aki érdekelt a vidéki élet jobbításában és új munkahelyek teremtésében.

Gőgös Zoltán,
az MSZP elnökhelyettese