2011. január 18. 12:00

Elég a politikai lejáratásokból!

Ahol politikusok filozófusokat támadnak sajtótájékoztatón, ott nem a filozófusokkal, hanem azokkal a politikusokkal van baj, akik valós munka helyett elszámoltatással hívják fel magukra a figyelmet.

A Magyar Tudományos Akadémia Filozófiai Intézetében zajló események, az elszámoltatásügyi kormánybiztos vádjai, a jobboldali sajtó hecckampánya koncepciós pert, politikai célokat sejtet.

A kormánypárt demokráciát súlyosan veszélyeztető, nemzetközi botrányt kiváltó lépéseinek - a Médiatörvénynek, a Költségvetési Tanács megszüntetésének, a Magyar Nemzeti Bank elleni támadásoknak, a visszamenőleges hatályú törvénykezésnek, az Alkotmánybíróság hatásköri csorbításának - ellensúlyozását felvállaló filozófusokat nyilvános gyanúba keverő koncepciós támadássorozat kudarcra van ítélve. Olyan embereket támadnak, akik életművükkel éppen úgy, mint cselekedeteikkel bizonyították, hogy a szabad társadalom és a demokrácia elkötelezett hívei.

Az MSZP felszólítja a kormánypártot és annak koncepciós per felelősét, Budai Gyulát, hogy hagyja abba akadémikusok és más jeles értelmiségiek nyilvános gyalázását, tartózkodjon az igazságszolgáltatás folyamatos politikai befolyásolásától. A vizsgálatokat - ha indokolt - le kell folytatni, és a bizonyítékokkal alátámasztott eredményről pedig tájékoztatni kell a közvéleményt.

Mesterházy Attila,
pártelnök - frakcióvezető