Elég a sportszerűtlen sporttámogatásból!

A felcsúti stadion építésére megítélt 2,8 milliárd forintos tao-támogatás több mint a labdarúgáson kívüli összes látvány-csapatsportágra és a MOB-ra fordított összeg. További három arénára – a debreceni, az Üllői úti, valamint a Puskás Stadion felépítésére – a közeljövőben további 70 milliárdot tervez elkölteni a kormány.

Mintegy 300 millió forintból a Puskás Stadion felső karéját statikailag meg lehetne erősíteni úgy, hogy alkalmas legyen közönségvonzó mérkőzések rendezésére, vagyis a stadionépítéssel megvárhatnánk legalább a válság végét. Akkor, amikor már több mint négymillió ember él létminimum alatt, és több mint 70 ezer forint megszorítás fog jutni jövőre minden magyar emberre.

Az MSZP-vel ellentétben a Fidesz máig nem nyújtott be olyan javaslatot, amely az öt látványsport mellett az olimpiai sikersportágakat is támogatná a taóval. Pedig az ötkarikás sikerek mámorában még ez volt az ígéret. Azóta viszont csak a hallgatás van. Meg az, hogy az 1800 lelkes Felcsúton – Orbán Viktor szűk hazájában – felépül egy 3500 férőhelyes luxusstadion. Amely műemléknek ugyan igen drága, de sebaj. Kérdés, van-e az a pénz, amelyért szurkolót is lehet majd bele vásárolni?

Kérdés az is, akarja-e Magyarország ezt a miniszterelnöki labdarúgó-rezidenciát? Az MSZP népszavazási kezdeményezése – amelynek aláírásgyűjtő íve már az OVB asztalán van – ennek kiderítésére irányul.

Mi indokolja továbbá, hogy az ország leggazdagabb magán-futballklubjának számító, többek között a az OTP, a Mol és a Strabag óriáscégek támogatását is élvező Videoton FC-t mintegy 500 millió forinttal támogassa a tao-pénzekből feltőkésített felcsúti Puskás Akadémia is? Mi indokolja a Kubatov Gábor által vezetett Ferencvárosnak a Szerencsejáték Zrt.-től ajándékba kapott 250 millió forintos extratámogatását?

Az MSZP minden értelmes sporttal kapcsolatos célt támogat, és ezt fogja tenni a jövőben is. Nem támogatjuk viszont, sőt elfogadhatatlannak tartjuk, hogy Orbán Viktor és a Fidesz ésszerűtlenül és sportszerűtlenül, jól láthatóan a saját klientúrájának körében osztja szét a sporttámogatásokat!

Varga László
országgyűlési képviselő