2011. október 27. 11:46

Elég volt!

Másfél éve hazugságok, hitegetések és saját csapdájában vergődik a Fidesz.

Semmit nem sikerült megoldaniuk, amibe belekezdtek az viszont látványos kudarc, a szakma teljes elutasítottságával találkozik. A magukat civilnek mondó szervezetek ugyan kardoskodnak még a program mellett, ám egyre kisebb lelkesedéssel. Minden szétesik, lassan nincsenek fiatal orvosok Magyarországon, és év végére, akik még itthon vannak, azok is felmondanak, elhagyják a szakmát vagy az országot.

Nincs olyan területe az egészségügynek, amely ne szenvedne a kormány okozta súlyos pénzhiány miatt, de a legnagyobb kárvallottak a betegek.  

Nincs olyan orvos, ápoló, rezidens, gyógyszerész, aki biztonságba érezné magát itthon a szakmájában. Az igazságtalan adózás, a nem létező életpályamodell, a Munka törvénykönyvének szigorításai mind-mind rányomják a bélyegüket az egészségügyre. Tovább nehezíti az itthon maradást az egész ágazat dolgozóira vonatkozó törvénymódosítás, amely szerint a dolgozók vezényelhetők lesznek egyik intézményből a másikba, az ország bármely pontjába, mindezekhez semmilyen feltételrendszert nem biztosít a kormányzat.  

Mivel kell még Szócska Miklóst szembesíteni, hogy észrevegye, nem jó úton járnak? A háromszáz milliárdos egészségügyi kassza csökkenésén túl, még mennyit akarnak kivonni a rendszerből?

Vissza kell fordulniuk!

Az átgondolatlan kórházbezárások helyett, hagyják az önkormányzatoknál helyben a döntés jogát. Több megyében és Budapesten már elkezdték kialakítani helyben a racionális működés és beszerzés alapjait. Az eddig elért eredményeket rombolja most le a kormány a Semmelweis-tervvel, amely nem kínál valódi megoldást. Egyértelművé vált, hogy az átalakítási szándékaik csak az ingatlan és kórházi vagyon lenyúlását takarják. A kórházbezárások, a forráskivonások következtében hány beteg fog meghalni? Kik fognak gyógyítani, ápolni az országban?

Nem lehet hitegetésre ágazati megoldásokat építeni! A Nemzeti Szemfényvesztés politikája mára megbukott, lehet még szómágiát alkalmazni, de az már csak önmaguk megnyugtatására alkalmas.

Az MSZP ismét benyújtja a Fővárosi Közgyűlésnek, tűzze napirendre a Budapesti Egészségügyi Modellt, annak érdekében, hogy Budapesten ne történjen tragédia.
 
Havas Szófia,
a Fővárosi Közgyűlés Egészségpolitikai és szociális bizottságának elnöke