nepszava.hu | interjú
2014. június 23. 11:12

"Elég volt a főváros leradírozásából"

Az MSZP is lehet más - a párt újragondolásának egyik első lépéseként a budapesti elnöki posztért ketten versenyeznek: Kunhalmi Ágnes és Tüttő Kata. Mint mondják, nem egymás ellen, hanem egymást kiegészítve. Úgy vélik, a Fidesz főpolgármester-jelöltje jelöltje, Tarlós István ősszel legyőzhető. Bár a pálya megint a kormánypártnak lejt, de nemcsak lehetséges, szükséges is az összefogás a baloldalon, hiszen elég volt a főváros "leradírozásából."

Kunhalmi Ágnes

- Meglepődött, amikor kiderült, hogy más is pályázik a budapesti elnöki posztra?

- Nem, sőt. Ez azt mutatja, hogy az MSZP-ben ebben a nehéz helyzetben is van energia és hatni akarás. Új versenykultúra kezd működni a pártban, nézetrendszerek, elképzelések vitatkoznak egymással. Nem csak személyekről szól, hanem arról is, mit és ahogy képviselnek. A párt újragondolásának ezek az első lépései. Az, hogy Kata beszállt ebbe a versenybe, jótékony hatással van az MSZP-re.

- Valós verseny lesz kettőjük között, vagy azért döntöttek a többes jelölés mellett, hogy azt mutassák, az MSZP demokratikus párt?

- Valós verseny van. Engem a közösség jelentős része kapacitált, ezért döntöttem úgy, hogy elindulok a budapesti elnöki posztért. Többen országos elnöknek is ajánlottak volna, de tisztában vagyok azzal, ami politikusként mögöttem áll: tudom, hogy jelenleg hol tartok. A fővárosi elnökjelöltséget támogató aláírásokat kezdetben csak én gyűjtöttem, amikor bejelentettem, hogy elindulok a pozícióért, még nem tudtam, hogy lesz versenytársam. Tüttő Kata várospolitikus, aki Tarlós István vezetésével szemben másokkal együtt végigharcolta az elmúlt éveket. Mi eddig is csapatban dolgoztunk és ezután sem lesz másként. Az a célom, hogy kihozzuk az ellenzéket a sérelmi politizálásból, és a fővárost is abból a sehová sem vezető örvényből, amibe a Fidesz sodorta.

- A kihívójával már megállapodtak arról, hogy juttatnak egymásnak pozíciót? Ezért olyan biztos abban, hogy egy csapatban fognak dolgozni?

- Nincs ilyen megállapodás. Mindenkinek pályázatában kell összefoglalnia, mit vállal, mi a célja, ez alapján döntenek a testületek. Ajánlatot teszünk a pártnak, ez alapján dönt a küldöttgyűlés, a sorsunkról pedig végül a magyar választók döntenek. Ha bizalmat kapok, nagyon örülnék, ha Kata feladatot vállalna a csapatunkban, annál is inkább, mert kevés Magyarországon a női politikus, kivált olyan, aki annyit tud a fővárosról, mint ő.

- Nem a legjobbkor vált vezetést a szocialista párt. Azon a napon, amikor a budapesti MSZP elnököt választ, a Fidesz választmánya szentesíti a polgármesterjelöltek névsorát és bejelentik, hogy ismét Tarlós Istvánt indítják a főpolgármesteri posztért. Mit gondol, Tarlós ősszel legyőzhető?

- Igen, mert több budapesti akar váltást, mint ahágy támogatja Tarlóst és a Fideszt. De ez csak akkor fog működni, ha az emberek megértik, a baloldal nem azért hívja őket csatába, hogy az utolsó bázisunk megmaradjon. Pitiáner politikusok lennénk, ha kizárólag az lenne a célunk, hogy a "vörös fővárost" megőrizzük egy politikai tábor számára. Budapest nélkül az ország is leáll. Ez a város hazánk kulturális, innovációs központja, tudásközpont, a szabadság, a fejlődés, a felemelkedés centruma. Amit ez a város kitalál, megvalósít, amit az itt élők létrehoznak, abból az egész ország profitál. Egy újabb fideszes négy év végképp lefullasztaná ezt a motort.

- Önt oktatáspolitikusként ismerik. Ha a szocialisták budapesti elnöke lesz, területet vált és a főváros ügyeivel foglalkozik majd, vagy ez azért nem kötelező?

- Budapest az ország tudáscentruma is. A legtöbb iskola és egyetem itt van, olyan kutatási képességeket találunk, amit sehol máshol. Amikor oktatásról gondolkodunk, erről a városról is gondolkodunk. Emellett a jövőben néhány olyan közvetlenebbül budapesti ügyben is megszólalok majd, amelyekben korábban talán kevésbé. Kezdetben számomra az a legfontosabb, hogy a közösség, amelyikhez tartozom, stílust váltson. Azt is szeretném, ha ezentúl sokkal érvényesebb módon, aktuálisabban beszélnénk a minket körülvevő világról. A stílusomat, azt, amit képviselek, az elmúlt négy-öt évben megismerhették, ezt viszem tovább itt is, ha megbízást kapok.

- A stílusváltás jegyében beszélt egy interjúban arról, hogy 2005 novemberében jogerősen pénzbüntetésre ítéltek közokirat-hamisításért, egy diákigazolványos visszaélésért?

- Igen. Magam akartam a történetet a nyilvánosság elé tárni. Azt akartam, hogy az emberek tudják, hibáztam, de nem vagyok becstelen. Arra, ami történt nem vagyok büszke. De azt sem akartam, hogy a Fidesz propagandagépezete "Kunhalmit elítélték" jelszavakkal fusson három hétig, a tényeket elferdítve, és majd három év múlva egy sajtóperben derüljön ki, hogy csúsztattak. Sokan kérdezték tőlem, nem félek-e attól, hogy elveszítem az emberek bizalmát az ügy kapcsán. Nem, mert az őszinteség, a nyitottság mindig kifizetődőbb, mint a trükközés.

- Gondolja, hogy előkerült volna ez az ügy?

- Azt sejtem, hogy igen. Elkezdtem ismert politikussá válni, különösen az országgyűlési választási kampányban, hiszen a XVIII. kerületben hajszál híján győztem. Ez a csatám vidéken is elismerést váltott ki. Sok bíztatást kaptam különböző településekről. Az emberek drukkoltak, a Fidesz pedig elkezdett figyelni rám. Ha pedig egy politikus kényelmetlenné válik ennek a hatalomnak, találnak a múltjában olyan esetet, amiből némi kreativitással ügyet lehet kavarni. Meg akarom mutatni, hogy a politikát lehet másképp csinálni, és persze azt, hogy az MSZP is lehet más.

- Térjünk vissza a fővároshoz. Lesz a baloldali ellenzéknek közös főpolgármester-jelöltje?

- Igen. Ez a változtatás alapvető feltétele, amiről ugyanúgy gondolkodik az MSZP, mint a DK,vagy az Együtt-PM. De óva intenék mindenkit attól, hogy pusztán az EP-választás eredményéből messzemenő következtetéseket vonjon le. Lesz közös jelölt, mert minden budapesti közös érdeke, hogy megszabaduljunk ettől a káros, befelé forduló vezetéstől, és a budapesti ügyek végre Budapesten dőljenek el.

- Időben megtalálják ezt a közös jelöltet? Tavasszal mindennel elkéstek.

- Igen. Van párbeszéd a potenciális partnerek között, és a helyi önkormányzati választásokról is előre gondolkodunk. Nem vagyunk ostobák, önsorsrontók és remélem, hogy a többi baloldali párt sem az. Időponthajsza azonban nem lesz. Mindenki tudja, hogy mi a tét.

Fazekas Ágnes interjúja

 

Tüttő Kata

- Az MSZP elnökségébe 4-5 szörös a túljelentkezés, de a budapesti elnöki posztért is kétszeres. Miért döntött az indulás mellett?

- Egy budapesti női elnökjelöltnél csak egy jobb van: a kettő. Hiszek a versenyben, szükség van rá, és jót is tesz minden szereplőnek. Saját példánkkal is szeretnénk minél több nőt megszólítani, a politikába vonzani. Az indulásomban nagy szerepet játszott egy fogadalom is. Találkoztam egyszer egy amerikai képviselőnővel, aki azzal foglalkozik, hogy női jelölteket segít, motivál, mert ott is alacsony a hölgy képviselők aránya, 18 százalék - ugyanez nálunk 9, míg Európában majdnem mindenhol 30 százalék feletti. Ennek részben - és nem csak a politikában, hanem általában a versenypiacon - az is az oka, hogy míg a férfiak többsége biztos magában, addig a nők mérlegelnek: megvan-e a kellő tapasztalat, képzettség, elszántság a feladathoz. Elhatároztam, ha jön egy lehetőség, élek vele.

- Miben kínál mást, mint Kunhalmi Ágnes?

- Mi nem egymással szemben állunk fel ebben a versenyben, hanem egymás mellett. Ágival persze mások vagyunk: ő oktatáspolitikával foglalkozik, széleskörű ismertsége van, a párt népszerű arca, míg engem Budapest-mániás várospolitikusként talán kevesebben ismernek, de az elmúlt 17 évben végigjártam az önkormányzati ranglétrát. Nekem nincsenek országos politikai ambícióim, ez a város a mindenem, és itt is maradok, hogy kiálljak azért: mi, budapestiek menjünk háborúba azért, ami a miénk. Bárkit is választ az elnöki posztra a budapesti küldöttértekezlet, jó elnök lesz. Igazi win-win helyzet ez az MSZP számára.

- Nemcsak a párt ég tisztújítási lázban, hanem zajlik a - többé vagy kevésbé - közös főpolgármester-jelölti casting is. Nem elkésett ez az összefogás-keresés?

- Olyan társasjátékot játszunk, amelynek a szabályait nem mi írjuk, hanem a Fidesz. Méghozzá a kormánypártoktól megszokott, visszaélésszerű módszerrel írta meg az új önkormányzati választási szabályokat, összefogásra kényszerítve az ellenzéket. Ez az egyetlen járható út. Ha külön indulunk, akkor eltűnünk mind és nem tudunk felmutatni egy komoly ellensúlyt Orbán Viktor királyságával szemben. Össze fogunk fogni; racionális, értelmes felek vannak a demokratikus ellenzéki oldalon. Ezt pedig mihamarabb meg kell tennünk, méghozzá látványos casting, és a sajtóban való üzengetés nélkül.

- Az összefogás, mint sikerrecept már tavasszal sem jött be...

- Van egy "B" változat is: megnézzük hogyan tudjuk a Fidesz játékszabályait figyelmen kívül hagyni, semmissé tenni? Egy rendkívüli helyzet sok kreativitást igényel. Erről csak azért nem mondanék még semmit, mert azonnal hoznak rá egy törvényt. Volt már ennek a nemzetnek golyóstolla, együttműködési rendszere és fővárosa. Utóbbi eljelentéktelenítése, kiüresítése régóta zajlik, most éppen a minisztériumok vidékre költöztetésével. Meg kell mutatni, hogy elég volt a főváros leradírozásából. Most kell kemény csatába menni, nem kettő vagy öt év múlva, és a végén senki nem fog szobrot kapni, sőt nagy részünk elvérzik, miközben ki van téve a Fidesz lejáratásának és minden tisztességtelen eszközének. Mióta a Fidesz-kétharmad van, gyakran hivatkozom fantasy rajongóként a Gyűrűk urára, amiben Gimli, a törp mondja, mikor bekerítette őket a többszörös túlerőben lévő ork-sereg: "A siker esélye csekély, a halál szinte biztos, mire várunk még?"

- Lelkesíteni, azt tud. Mégis, mi hajtja?

- Eljutottunk oda, hogy az mszp-ben „all in” van, vagyis mindenkinek szerepet kell vállalnia, amivel persze mindenki személyes kockázatot is vállal. Nem a posztokról szól az őszi választás, hanem a budapestiek szabadságáról. Ha racionálisan végiggondoljuk, milyen országban élünk, milyen szinten korlátozzák benne az életünket, a jogainkat, azt, hogy nincsenek munkakilátások, haldokolnak a vállalkozások, hogy a szülők kétségbe esetten keresnek Hoffmann Rózsa mentes övezeteket, hogy a kórházakban nincs lázcsillapító és - az orvosok, nővérek minden igyekezete ellenére - örül az ember, ha élve kijön onnan, ha tehát ezt mind végiggondoljuk, és még nem mentünk el az országból, akkor akár fel is köthetnénk magunkat, mert ez reménytelen. De nem adhatjuk fel.

- Hatáskör- és forráselvonások, államosítások, súlytalanság jellemzik a fővárost. Ősszel a főpolgármester nem Budapest vőlegénye, inkább özvegye lesz. Kinek kell így a győzelem?

- A főpolgármesteri posztnak ma már inkább csak szimbolikája van, súlya nincs. A fővárosi adóbevételek szinte 100 százaléka felett a kormány rendelkezik - ezért is álságos, amikor Lázár János azzal viccelődik Hódmezővásárhelyen, hogy az ő adójukból épült a 4-es metró. Ami itt képződik iparűzési adó, az teljesen le van kötve kötelező feladatokra, van eközben egy államosítási folyamat, amely egy költségvetési tűzoltás eredménye. A rezsicsökkentés ugyanis nagyon nehéz helyzetbe hozta az önkormányzatokat és a közszolgáltató cégeiket, amelyek csődtől való megmentése állami feladat lesz. Ez a helyzet a kéménysepréstől a szemétszállításig. Érdekes egyébként, hogy Budapesten négy év alatt a háztartásokban termelt szemét mennyiségének negyede eltűnt, míg vidéken ennél is rosszabb a helyzet. Ami sajnos nem a környezettudosságunk, hanem a lakosság szegényedésének jelzője.

- Mi lesz a BKV és a 3-as metró sorsa?

- A forráshiányos BKV államosítási szándékának logikája is az, hogy ha már úgyis pénzt kell toljon oda a kormány, akkor államosítja a vállalatot. Ami pedig a metrót illeti: a MÁV-nál önmagában több utast szállító 3-as vonal felújítása körüli botrány műbalhé: mindenki tudja, hogy erre sem a BKV-nak, sem a fővárosnak nincs pénze, és amúgy nem is szerepelt az uniós célprojektek között, de fogadjunk, hogy az őszi önkormányzati választás előtt Lázárölő Szent Tarlós majd szerez rá mégis pénzt. Ám ennek nagy ára lesz.

- Vagyis a már most is megkötött kezű fővárosi vezetés még kiszolgáltatottabb lesz a kormánynak?

- Igen, ráadásul eközben jó eséllyel még a főváros működése is megbénul az új önkormányzati rendszer miatt, amely minden elemében ordítóan aránytalan, és csak azt célozza, hogy a kormánypártok minél több mandátumhoz jussanak az új közgyűlésben. Az alkotmányos aggályok ellen a Fidesz részéről bevetett hazugság, a kettős többség elve pedig káoszt okoz, és jobb esetben csak megbénítja a közgyűlést, rosszabb esetben elvtelen alkukra kényszeríti. Az elv szerint ugyanis nemcsak a 33 tagú testület több mint felének a támogatása kell majd egy döntéshez, hanem az is feltétel, hogy a többséget alkotó polgármesterek egyúttal a fővárosi lakosság többségét is képviseljék. Elindul majd az alkudozás, ígérgetés egy-egy kritikus támogató voksért cserébe. Képzeljük el a zsibvásárt, ami itt lesz: öt kilométer csatorna egy szökőkútért vagy egy szakasznyi útfelújításért. Nem tudom, mikor, milyen bíróság dönt majd erről a törvényről, de ha ez alapján megalakul ősszel egy új közgyűlés, akkor könnyen lehet, hogy mindaz a döntés, amit mondjuk a következő fél évben hoz, érvénytelen lesz.

- Szezonja van mostanában a vallomásoknak. Önnek nincs valami sötét folt a múltjában: legalább egy bérlethamisítás?

- Én bevallom, hogy cserkész voltam.

Lengyel Tibor interjúja