mszp.hu | Belföld, Külföld | AIDS HIV közlemény | Egészségügy
2018. november 30. 15:34

Elég volt a gyilkos közönyből! - Kritikus az AIDS helyzet Magyarországon!

Három napja jelent meg az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) jelentése az AIDS helyzetről Európában. A számok riasztóak Magyarországot illetően. A HIV fertőzések száma 50% feletti emelkedést mutat az elmúlt 10 évben, hasonlóképpen az AIDS fertőzöttek aránya is nőtt, miközben az Európai Unión belül csökkenő tendencia figyelhető meg. A 15-24 évesek között Románia mellett Magyarországon a legmagasabb a HIV fertőzöttek száma.
Mindebben nem lehet elhallgatni az Orbán-kormány felelősségét. Megszüntették a tűcsere programot, nem fogadták el az öt éve elkészült AIDS stratégiát, három éve szünetel a Nemzeti HIV/AIDS munkacsoport működése. Mindeközben gyors ütemben terjednek a dizájner drogok, ami a tűigény növekedését vonja maga után.
 
Az Orbán-kormány ezen a téren is megbukott. A tűcsere program megszüntetésével a megelőzés egyik fontos eszközét szüntették meg, a dizájner drogok terjedésével szembeni tehetetlenség pedig a bűnüldözés kudarcát mutatja.
 
Szakértők szerint a helyzet kritikus. A jelenlegi körülmények kedvezőek lehetnek az AIDS további terjedésének. A HIV/AIDS járvány bejóslását megbízhatóan segítő Hepatitis C előfordulásának gyakorisága Budapesten másfélszeresére, 60%-ra növekedett, messze meghaladva a HIV terjedésének küszöbét (35%).
 
Felszólítom a kormányt, hogy azonnal vessen véget ennek a helyzetnek, mielőtt a robbanás bekövetkezik! Elég volt a gyilkos közönyből!
 
Legyen végre valódi, érdemi támogatása a megelőzésnek, és a legnagyobb veszélynek kitett emberek számára támogassa a TB a HIV-fertőzés átvitelének megelőzésére is alkalmazható készítményeket!
 
Gurmai Zita, 
országgyűlési képviselő

Kapcsolódó párttagok