mszp.hu | Belföld | parlament
2016. február 22. 16:46

Elég volt a kirakatkormányzásból! - Országgyűlés

PR-kormányzás, a magyar emberek lefokozása, a Klik, az orvosok fizetése, a CSOK, a kapkodó törvényalkotás, a honvéd egészségpénztár, a paksi sport és a Magyar Posta közérdekű információi. Ülésezett a parlament.

Orbán Viktor asszisztált a magyar emberek lefokozásához

Ma kevesebb jog és kevesebb pénz illeti meg a magyar állampolgárokat Európában, mint eddig, és ehhez a magyar miniszterelnök asszisztált – mondta Tóbiás József.

Pártunk elnök-frakcióvezetője a miniszterelnök napirend előtti felszólalására reagálva kijelentette, hogy most tért vissza a bumeráng: Orbán Viktor addig erőltette a nemzetek Európáját, amíg elérte, hogy az EU-ban, ám határainkon túl munkát vállalni készülő magyarok az Unió másodrendű állampolgáraivá válnak. A hét végén több európai vezető bejelentése nyomán egyértelművé vált, hogy a kétsebességes Európa olyan lesz, ami a magyar nemzeti érdekekkel szöges ellentétben áll.

Tóbiás József hangsúlyozta, nem győzelem, hogy megőrizték a munkaerő szabad áramlásának lehetőségét, mert az EU-csúcs összes résztvevője előre kijelentette, hogy ez az érték nem vonható kétségbe. Annyira, hogy ennek a megváltoztatásához az adott tagállamnak az alapszerződést kellene felmondani, kilépve ezzel az Európai Unióból.

A politikus a menekültkérdésről úgy vélekedett, hogy Európa ott tart a tennivalókban, amit egy évvel ezelőtt az ellenzék, és nem a kormány javasolt. Most tartanak ott, hogy hogyan kéne a Dublin III. rendeletet átmenetileg hatályon kívül helyezni, új szabályokat hozni, és hogyan kéne megszervezni a közös fellépést.

Tóbiás József kifogásolta, hogy ezzel kapcsolatban a miniszterelnök a Visegrádi Négyekről beszél, de Ausztria, Szlovénia, Horvátország és Románia nem kerül szóba, sőt, ott tart, hogy az erdélyi magyarok elé akar kerítést húzni. Ez az ön megoldása, miközben a többiek együtt akarnak működni – figyelmeztette Orbán Viktort.

A pártelnök-frakcióvezető nehezményezte azt is, hogy miközben óriásplakátokkal és hangzatos kijelentésekkel zajlik a PR- kampány a menekültügyben, senki sem ellenőrzi, hogy ezek igazak-e. Mert ha igazak, akkor hogyan léphette át a kerítéssel védett határt újabb ötszáz menekül a hétvégén? – tette fel a kérdést.

Felszólalása zárásaként Tóbiás József arról kérdezte a miniszterelnököt, hogy amennyiben minden igaz, amit Orbán Viktor mondott, akkor a hétvégén Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke miért vélekedett úgy, hogy Magyarország egyedül maradt.

Elég volt a kirakatkormányzásból!

A kormány PR- és kirakatkormányzást folytat, több plakátot helyez ki, mint ahány intézkedést hoz annak érdekében, hogy az emberek biztonságban érezhessék magukat – jelentette ki Tóbiás József, az MSZP elnöke hétfői napirend előtti felszólalásában.

Már nemcsak a hétköznapok biztonságát hiányolják az emberek, hanem attól félnek, hogy a kormányzat által létrehozott rendszer ellehetetleníti gyermekeink jövőjét – tette hozzá a pártelnök. Ha az Emberi Erőforrások minisztériumának államtitkára és a miniszterelnök arról beszél, hogy az oktatás területén a tanárok ne álljanak elő bérköveteléssel, ne helyezzék nyomás alá a kormányt, akkor miért lehet az olimpia nyomásáról, a Nemzeti Bank alapítványainak nyomásáról, a földeladás nyomásáról vagy a trafikeladás nyomásáról beszélni.

Költsön magára kevesebbet a kormány, és adja oda az embereknek a pénzt – fogalmazott Tóbiás József. A pártelnök nyilvánvalóvá tette: hiába fenyegetik a tanárokat, szülőket, diákokat, mára egy kockásfülű nyúl sem ijed meg a kormánytól.

Tóbiás József elmondta: a megfélemlítés antidemokratikus csapatába beállt Kövér László házelnök is a salgótarjáni választásokkal kapcsolatos kijelentésével, ami gyakorlatilag kimeríti a közhatalommal való visszaélést és a helyi közösségek megzsarolásának tekinthető, ám a tarjániak csattanós választ fognak adni erre.

Ami az utcán zajlik az nem más, minthogy az emberek megértették, csak nyomásra hajlandó ez a kormány változtatni, megmozdult a társadalom, nem lehet nem tudomást venni a megfogalmazott követelésekről – tette hozzá.

Mikor szüntetik meg a KLIK-et?

Szabó Sándor azt kérdezte, hogyan történhetett meg, hogy a szegedi Fodor József Kollégium igazgatói posztjára egy volt fideszes polgármester-jelöltet neveztek ki, miközben a tantestület egyhangúlag a korábbi igazgatót támogatta. Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériuma parlamenti államtitkára - akinek válasza elején biciklicsengőket szólaltattak meg ellenzéki képviselők - azt mondta: minden kérdést érdemes megvitatni a köznevelési kerekasztal fenntartói munkacsoportjában.

Tisztességes fizetésemelés kell az orvosoknak

Tukacs István szerint a kormány tavaly bérfejlesztést ígért a szakorvosoknak és szakdolgozóknak, majd kihátrált belőle, az erről szóló ígéretet pedig eltávolította honlapjáról. Azért kérdezte, miért nem kérnek emiatt bocsánatot. Az ellenzéki politikus tisztességes fizetésemelést követelt és úgy értékelt: a kormány a betegekkel játszik, ugyanis az orvosok felmondásaikat helyezik letétbe.

A kapkodó törvényalkotó munkáról

Burány Sándor arról beszélt, hogy a kapkodó törvényalkotó munka számos zavart eredményezett. Erre egyik példa, hogy kit illet meg az önkormányzatok által kivetett pénzbírság - mondta. Kifejtette: erről két törvény is rendelkezik és egymással ellentmondó módon, ráadásul a témában küldött kincstári tájékoztató levél ellentétes a költségvetési törvénnyel. Azt kérdezte, hogy mikor küszöbölik ki ezt a koherencia-zavart?

Nem tesznek semmit a Honvéd Egészségpénztár tagjainak megsegítéséért?

A gazdagoknak CSOK, a szegényeknek meg CSÁÓ?

Bangóné Borbély Ildikó szerint a csok a feltételek miatt azoknak nem segít, akiknek a legnagyobb szüksége lenne az állam támogatására. Sok százezer család él kényszerszállásokon, családok átmeneti otthonából kevés van és hosszú a várólista - fejtette ki, megjegyezve, a kormány milliárdokat vont ki a szociális ellátórendszerből.

Támogatja-e az MVM a paksi sportot?

Heringes Anita arról beszélt, már tavaly is komoly problémát okozott, hogy a paksi Atomerőmű Sportegyesület és a paksi futballklub nem kapta meg az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. és a paksi atomerőmű támogatását. Idén számíthatnak az említett városi klubok az MVM támogatására? - kérdezte a szocialista politikus.

Mit kíván tenni a Posta-csoport törvénysértő gyakorlatának megszűntetése érdekében?

Tóth Bertalan azt kérdezte a kormány képviselőjétől, hogy a Magyar Postának a jelenlegi szabályok szerint ki kell-e adnia azokat a közérdekű információkat, amelyek a versenypiaci működéséhez köthetők.