mszp.hu | Belföld | parlament
2016. február 22. 16:46

Elég volt a kirakatkormányzásból! - Országgyűlés

PR-kormányzás, a magyar emberek lefokozása, a Klik, az orvosok fizetése, a CSOK, a kapkodó törvényalkotás, a honvéd egészségpénztár, a paksi sport és a Magyar Posta közérdekű információi. Ülésezett a parlament.

Orbán Viktor asszisztált a magyar emberek lefokozásához

Ma kevesebb jog és kevesebb pénz illeti meg a magyar állampolgárokat Európában, mint eddig, és ehhez a magyar miniszterelnök asszisztált – mondta Tóbiás József.

Pártunk elnök-frakcióvezetője a miniszterelnök napirend előtti felszólalására reagálva kijelentette, hogy most tért vissza a bumeráng: Orbán Viktor addig erőltette a nemzetek Európáját, amíg elérte, hogy az EU-ban, ám határainkon túl munkát vállalni készülő magyarok az Unió másodrendű állampolgáraivá válnak. A hét végén több európai vezető bejelentése nyomán egyértelművé vált, hogy a kétsebességes Európa olyan lesz, ami a magyar nemzeti érdekekkel szöges ellentétben áll.

Tóbiás József hangsúlyozta, nem győzelem, hogy megőrizték a munkaerő szabad áramlásának lehetőségét, mert az EU-csúcs összes résztvevője előre kijelentette, hogy ez az érték nem vonható kétségbe. Annyira, hogy ennek a megváltoztatásához az adott tagállamnak az alapszerződést kellene felmondani, kilépve ezzel az Európai Unióból.

A politikus a menekültkérdésről úgy vélekedett, hogy Európa ott tart a tennivalókban, amit egy évvel ezelőtt az ellenzék, és nem a kormány javasolt. Most tartanak ott, hogy hogyan kéne a Dublin III. rendeletet átmenetileg hatályon kívül helyezni, új szabályokat hozni, és hogyan kéne megszervezni a közös fellépést.

Tóbiás József kifogásolta, hogy ezzel kapcsolatban a miniszterelnök a Visegrádi Négyekről beszél, de Ausztria, Szlovénia, Horvátország és Románia nem kerül szóba, sőt, ott tart, hogy az erdélyi magyarok elé akar kerítést húzni. Ez az ön megoldása, miközben a többiek együtt akarnak működni – figyelmeztette Orbán Viktort.

A pártelnök-frakcióvezető nehezményezte azt is, hogy miközben óriásplakátokkal és hangzatos kijelentésekkel zajlik a PR- kampány a menekültügyben, senki sem ellenőrzi, hogy ezek igazak-e. Mert ha igazak, akkor hogyan léphette át a kerítéssel védett határt újabb ötszáz menekül a hétvégén? – tette fel a kérdést.

Felszólalása zárásaként Tóbiás József arról kérdezte a miniszterelnököt, hogy amennyiben minden igaz, amit Orbán Viktor mondott, akkor a hétvégén Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke miért vélekedett úgy, hogy Magyarország egyedül maradt.

Elég volt a kirakatkormányzásból!

A kormány PR- és kirakatkormányzást folytat, több plakátot helyez ki, mint ahány intézkedést hoz annak érdekében, hogy az emberek biztonságban érezhessék magukat – jelentette ki Tóbiás József, az MSZP elnöke hétfői napirend előtti felszólalásában.

Már nemcsak a hétköznapok biztonságát hiányolják az emberek, hanem attól félnek, hogy a kormányzat által létrehozott rendszer ellehetetleníti gyermekeink jövőjét – tette hozzá a pártelnök. Ha az Emberi Erőforrások minisztériumának államtitkára és a miniszterelnök arról beszél, hogy az oktatás területén a tanárok ne álljanak elő bérköveteléssel, ne helyezzék nyomás alá a kormányt, akkor miért lehet az olimpia nyomásáról, a Nemzeti Bank alapítványainak nyomásáról, a földeladás nyomásáról vagy a trafikeladás nyomásáról beszélni.

Költsön magára kevesebbet a kormány, és adja oda az embereknek a pénzt – fogalmazott Tóbiás József. A pártelnök nyilvánvalóvá tette: hiába fenyegetik a tanárokat, szülőket, diákokat, mára egy kockásfülű nyúl sem ijed meg a kormánytól.

Tóbiás József elmondta: a megfélemlítés antidemokratikus csapatába beállt Kövér László házelnök is a salgótarjáni választásokkal kapcsolatos kijelentésével, ami gyakorlatilag kimeríti a közhatalommal való visszaélést és a helyi közösségek megzsarolásának tekinthető, ám a tarjániak csattanós választ fognak adni erre.

Ami az utcán zajlik az nem más, minthogy az emberek megértették, csak nyomásra hajlandó ez a kormány változtatni, megmozdult a társadalom, nem lehet nem tudomást venni a megfogalmazott követelésekről – tette hozzá.

Mikor szüntetik meg a KLIK-et?

Szabó Sándor azt kérdezte, hogyan történhetett meg, hogy a szegedi Fodor József Kollégium igazgatói posztjára egy volt fideszes polgármester-jelöltet neveztek ki, miközben a tantestület egyhangúlag a korábbi igazgatót támogatta. Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériuma parlamenti államtitkára - akinek válasza elején biciklicsengőket szólaltattak meg ellenzéki képviselők - azt mondta: minden kérdést érdemes megvitatni a köznevelési kerekasztal fenntartói munkacsoportjában.

Tisztességes fizetésemelés kell az orvosoknak

Tukacs István szerint a kormány tavaly bérfejlesztést ígért a szakorvosoknak és szakdolgozóknak, majd kihátrált belőle, az erről szóló ígéretet pedig eltávolította honlapjáról. Azért kérdezte, miért nem kérnek emiatt bocsánatot. Az ellenzéki politikus tisztességes fizetésemelést követelt és úgy értékelt: a kormány a betegekkel játszik, ugyanis az orvosok felmondásaikat helyezik letétbe.

A kapkodó törvényalkotó munkáról

Burány Sándor arról beszélt, hogy a kapkodó törvényalkotó munka számos zavart eredményezett. Erre egyik példa, hogy kit illet meg az önkormányzatok által kivetett pénzbírság - mondta. Kifejtette: erről két törvény is rendelkezik és egymással ellentmondó módon, ráadásul a témában küldött kincstári tájékoztató levél ellentétes a költségvetési törvénnyel. Azt kérdezte, hogy mikor küszöbölik ki ezt a koherencia-zavart?

Nem tesznek semmit a Honvéd Egészségpénztár tagjainak megsegítéséért?

A gazdagoknak CSOK, a szegényeknek meg CSÁÓ?

Bangóné Borbély Ildikó szerint a csok a feltételek miatt azoknak nem segít, akiknek a legnagyobb szüksége lenne az állam támogatására. Sok százezer család él kényszerszállásokon, családok átmeneti otthonából kevés van és hosszú a várólista - fejtette ki, megjegyezve, a kormány milliárdokat vont ki a szociális ellátórendszerből.

Támogatja-e az MVM a paksi sportot?

Heringes Anita arról beszélt, már tavaly is komoly problémát okozott, hogy a paksi Atomerőmű Sportegyesület és a paksi futballklub nem kapta meg az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. és a paksi atomerőmű támogatását. Idén számíthatnak az említett városi klubok az MVM támogatására? - kérdezte a szocialista politikus.

Mit kíván tenni a Posta-csoport törvénysértő gyakorlatának megszűntetése érdekében?

Tóth Bertalan azt kérdezte a kormány képviselőjétől, hogy a Magyar Postának a jelenlegi szabályok szerint ki kell-e adnia azokat a közérdekű információkat, amelyek a versenypiaci működéséhez köthetők.

Mandur László búcsúztató

Tisztelt Gyászoló Család! Tisztelt Mindnyájan, akik eljöttetek elkísérni Mandur Lászlót utolsó útjára, és persze megszólítom azokat is, akik innen távol, de lélekben hasonló szomorúsággal és megrendüléssel búcsúznak Lacitól!
2020-10-28 16:53