Elégtelen a mai egészségügy helyzete

Tukacs István, országgyűlési képviselő és Halmi József, megyei alelnök a jelenlegi egészségügy rendszer helyzetével szembesítette tegnap sajtótájékoztatóján a kormányzatot. A képviselők megállapították, a kormány teljesítménye ezen a területen elégtelen.

Tukacs István elmondta, megállapítható, hogy a gyógyuláshoz vezető út egyre nehezebb ma a hosszú váró- és előjegyzési listák miatt. Emellett egyre lepusztultabb intézményekben látják el a betegeket, míg a háziorvosi praxisokat az elöregedés és a növekvő betöltetlen praxisok jellemzik.

Egy felmérés szerint ma a gyógyulási folyamat összes gyógyító költségének 25 százalékát magánforrás teszi ki, és a kormányzat még mindig a szolidaritás elvű egészségügyi ellátást hirdeti – tette hozzá.
Az országgyűlési képviselő kijelentette, megállapítható az a tény is, hogy az utóbbi években 70 százalékkal növekedett az elvándorló orvosok száma, akiket nem tudott a hazai egészségügy rendszerben tartani a kormányzat által biztosított bérfejlesztés sem.

A kormány megnehezítette a gyógyulás feltételeit mind a háziorvosok, mind a patikahálózatok területén is.  A Fidesz-kormányzat egészségügyet érintő államosítási folyamatának nem lehet a hasznát látni, de azt elérte, hogy a lobbi és érdekképviseleti lehetőségeket kivegye a rendszerből.

Halmi József a megye jelenlegi egészségügyi rendszerét minősítve elmondta, hogy sem a kórházak összevonásai, sem az ágyszám leépítések, illetve az egyes osztályok megszüntetései a megyénkben nem a betegek érdekeit szolgálják.

Az átszervezések miatt a megyénkben élő szegény családok terhei is tovább növekedtek a kórházba járás tekintetében. Mátészalkáról, Tiborszállásról, Győrtelekről a beteg gyerekeknek Fehérgyarmatra kell kórházba menniük – mondta.

Hozzátette, jobb a hónap első hetében betegnek lenni, mert akkor még talán van a gyógyítást szolgáló eszköz is az osztályokon. Műtétek maradnak el a steril ruhák hiánya miatt, és sokszor a takarításhoz szükséges fertőtlenítőszerek is hiányoznak.

„Ha megnézzük a kórház infrastrukturális fejlesztését, akkor is lelombozó kép fogad.”

Ezt nevezzük Magyarországon „jobban teljesítésének”? – tette fel a kérdést Halmi József.