2011. október 28. 15:11

Elégtelen az uniós források hazai felhasználása

Magyarország a kelet-közép-európai országoknak csupán a középmezőnyében helyezkedik el az uniós források felhasználásában - figyelmeztetett Herczog Edit az Országgyűlés pénteki, a költségvetésről szóló vitájában. Az EP-képviselő szerint sajnálatos, hogy az elmúlt négy évben a legkevesebb uniós forrást az egészségügy és az energiaszektor fejlesztésére fordította hazánk.

Herczog Edit arra hívta fel a figyelmet, hogy bár a 2007-13 közötti időszak félidejében a rendelkezésre álló források 51%-ra már szerződést kötöttek, még csak 16%-át fizették ki. Azaz a hazai operatív programok forrásaiból 15 milliárd euró összegű támogatási szerződést sikerült lekötni, és 4,8 milliárd eurót kifizetni a kedvezményezettek részére. A képviselő szerint nemcsak az az intő jel, hogy - mondhatni szokásos módon - a balti államok produkálták a legjobb időarányos eredményeket, de az is elgondolkodtató, hogy a legnagyobb növekedést Szlovákia és Csehország érte el.

"Az el nem költött pénznek pedig gazdasági hatása nincsen, a magyar gazdaság és a társadalom nem lát hasznot belőle" - érvelt Herczog, aki szerint sajnálatos, hogy éppen az energetikai, kutatás-fejlesztési és innovációs szerződések látják a késlekedés kárát, hiszen ezzel bebetonozzuk hazánk versenyhátrányát az Unióban.

"Tekintettel arra, hogy Magyarország a 2007-2013-as programozási időszak teljes egészére már részletes végrehajtási tervvel rendelkezik, a támogatási rendszer gyengeségeinek megoldását a fejlesztési miniszternek és a vidékfejlesztési miniszternek mihamarabb meg kell találnia, és az uniós forrásokat maradéktalanul le kell hívnia! " - fogalmazott Herczog.

A kormány felelőssége szerinte különösen abban rejlik, hogy a jövőben megsokszorozódó K+F-re és strukturális beruházásra elkölthető összegeket maximálisan lehívja, és átlátható, hatékony és igazságos módon hazai vállalkozásokat támogatva elköltse!

Ehhez azonban a kormánynak szakítania kell azzal a szemlélettel, amely Európát koloncnak tekinti. Nem rugaszkodhatunk el az EU-tól, ha nem akarjuk, hogy azok a források, amelyekért a képviselők Brüsszelben harcolnak, elvesszenek. "A Ház nem sok mindenben ért egyet, de ebben biztosan, és ha ez így van, akkor tegyünk érte közösen, mi ott, Önök pedig itthon" - zárta felszólalását a képviselő.