2011. szeptember 14. 16:26

Elemi érdekünk az erős, demokratikus Európa

Magyarországnak és a többi eurózónán kívüli országnak egyértelműen az érdeke, hogy a monetáris unió megerősödjön, és ezáltal egy olyan közösséghez tartozzanak, amely gazdasági-pénzügyi stabilitást jelent a számukra is - áll Göncz Kinga szocialista EP-képviselőnek a gazdasági válságról tartott szerda reggeli plenáris vitához benyújtott írásos hozzászólásában.

"Régi igazság, és a valóság által többször igazolt tény, hogy az Európai Unió mindig válságokon keresztül fejlődött tovább, a krízisek hozzájárultak az együttműködés, az integráció elmélyítéséhez. Ennek a fejlődésnek a része a schengeni rendszer kiépítése és a közös valuta bevezetése. Ez utóbbi azonban "félkészre" sikerült: a monetáris uniót nem egészíti ki közös gazdaság- és költségvetési politika. Ez vezetett az unió néhány tagországának a leszakadásához, és ezzel együtt az egész eurózóna válságához" - hangsúlyozta Göncz Kinga.

A képviselő kifejtette: "Az Európai Unió újabb válaszút előtt áll: vagy visszalép egy lazább együttműködés felé, ennek minden súlyos következményével, vagy viszonylag gyorsan megvalósítja a gazdasági, pénzügyi integrációt az eurózónán belül. Ehhez erős európai irányítás kell, ahogyan ezt régóta sürgeti az Európai Parlament, az EU legdemokratikusabb intézménye.

Magyarországnak és a többi eurózónán kívüli országnak egyértelműen az érdeke, hogy a monetáris unió megerősödjön, és ez által egy olyan közösséghez tartozzanak, amely gazdasági-pénzügyi stabilitást jelent a számukra is.

Az euroszkeptikus, háborús, populista retorika, szuverenitásunk hamis hangsúlyozása rombolja Magyarország felzárkózásának a lehetőségét, és azoknak az érveit erősíti, akik egyébként is a többsebességű Európa létrehozásának a terveit dédelgetik. Magyarországnak támogatnia kell minden erőfeszítést, amely arra irányul, hogy elmélyüljön a tagállamok közötti gazdasági integráció és megerősödjenek az EU demokratikus alapértékei. Elemi érdekünk az erős, demokratikus Európa" - áll Göncz Kinga hozzászólásában.