Elengedhetetlen a nők politikai és közéleti szerepvállalása

A nők politikai és közéleti szerepvállalásának fontosságát hangsúlyozta az a konferencia, amelyet december 16-án tartottak Brüsszelben, az Európai Parlamentben. Az eseményt Viviane Reding uniós biztos is köszöntötte videó-üzenetében. A résztvevők között voltak az európai nőszervezetek, az Európai Női Lobbi képviselői és szakértők is. Dr. Gurmai Zita előadásában a valódi esélyegyenlőség minél előbbi elérését hangsúlyozta.


A női jogokról és a nemek közötti egyenlőségről helyi, nemzeti és európai szinten is beszélni kell. Ez kiemelkedő téma, hiszen manapság Európában a választók fele nő, viszont a nemzeti parlamentekben átlagosan csupán 24 százalékban vannak jelen. Az egyes kormányokban ez a szám még alacsonyabb.

Gurmai Zita, az Európai Szocialista Párt Nőszervezetének elnöke elmondta, az Európai Parlamentben ez az arány jelenleg jobb, hiszen a képviselők 34 százaléka nő. A korábbi ciklusban ez az arány 30 százalék volt. Az Európai Szocialista Párt és Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetségének frakciója már több területen ért el eredményeket a nemek közötti egyenlőségben, hiszen a frakció számos női képviselője is vezet bizottságokat és betölt fontos politikai tisztségeket az Európai Parlamentben.

Gurmai Zita elmondta, hogy további lépéseket kell tenni, hogy a tényleges egyenlőséget elérjük. Ez az egyik lényeges célja a 2014-es európai parlamenti választásoknak. A képviselő hangsúlyozta, az a demokrácia, amelyben a választók minimum 52 százaléka nem jelenik meg a döntéshozatali folyamatban, nem feltétlenül valódi demokrácia.

A nők és férfiak, a különböző etnikai csoportok, a hátrányos helyzetűek, vagy akár az alacsonyabb iskolai végzettséggel rendelkezők képviseletének megjelenése a parlamentekben még jobban képviselhet egy egész társadalmat. Ez a változatosság új szemlélettel, új ötletekkel gazdagíthatja a politikát és a döntéshozatal lehetőségét is.

Gurmai Zita a nők közéleti szerepvállalásának fontosságát is hangsúlyozta és kiemelte, hogy a válság során a megszorító intézkedések sokszor azokat a területeket, forrásokat érintették, amelyek például a nők elleni erőszak ellen léptek fel. Ezekre a területekre a későbbiekben több figyelmet kell fordítani.

A nők nagyobb szerepvállalása a politikában egyaránt hajtóereje lehet a szociális és gazdasági folyamatoknak, és az európai parlamenti képviselőknek ezen folyamat élvonalában kell lenniük.

Az európai parlamenti képviselő szerint most lehetőség van a valódi egyenlőség megteremtésére a döntéshozatali folyamatokban. Nem lehet ismét további évtizedeket várni. A jövő évi európai parlamenti választásoknak kiemelkedő szerepük lesz e folyamat elérésében.