2012. július 30. 13:51

Elérhetetlen az egyetemi küszöb a szegény gyerek számára

Az idei felvételi ponthatárok jól mutatják a Fidesz oktatáspolitikájának lényegét: elég, ha azok tanulhatnak, akik meg tudják fizetni, a szegények nem valók az egyetemre. A kormány továbbra is cinikusan zsigereli ki a diákokat, a szülőket és végül az egyetemeket is.

Az állami helyekre érvényes, egekig srófolt ponthatárok végleg elzárják a társadalmi mobilitás csatornáját. Jellemző példa: a Budapesti Corvinus Egyetem magyar nyelvű nemzetközi gazdálkodás szakára 482 ponttal lehetett bejutni. A szegény gyermekek számára a nyomortelepekről többé a tanulás sem jelent kiutat. A Fidesz-KDNP elzárta ezt a kiugrási lehetőséget is, kiteljesítve ezzel az elmúlt két év ámokfutását az oktatásban. Az átalakítás igazi hatásai pedig még csak a következő tanévekben fognak jelentkezni.

A ponthatárok világosan mutatják, hogy a Fidesz tudatosan a fizetős szakok felé akarja terelni a gyermekeket. Az egyetemeket fennmaradásukért folytatandó küzdelemre kényszerítik, miközben azok a civil és szülői kritikák bizonyosodnak be, amelyek szerint az új oktatási rendszerben valójában jól teljesíteni csak drága magánórák és magántanárok igénybevételével lehet.

Osztjuk azon oktatási szakértők véleményét, akik szerint az államosítás következményeként végrehajtott egyházi iskolaátadások az elitképzést, az Országos Roma Önkormányzatnak átadott, célzottan ”cigány iskolák” létrehozása a szegregált oktatást hivatottak kiteljesíteni. Az új rendszerben így a szegény sorban élők, roma fiatalok tömegei már az érettségig sem tudnak majd eljutni, ezzel pedig a Fidesz állama maga foglalta törvénybe a teljes kilátástalan nyomor átörökítését generációról generációra.

Különösen aggasztó annak a 30 ezer fiatalnak a sorsa, jövőbeli fejlődése, akik sikertelenül felvételiztek egy nyomasztóan nehéz érettségi és egy ismeretlen egyetemi feltételrendszer árnyékában, s most az utcán, munkanélküliként kezdik felnőtt életüket. Nekik a Fidesz semmilyen alternatívát nem kínál, őket magára hagyta, róluk végleg lemondott.

az MSZP Roma Tagozata