2012. április 19. 13:45

Élet Kelet-Magyarországon – kérdések és válaszok

Részországgyűlést szervez az MSZP Heves megyében. A programra jövő hét szerdán kerül sor Gyöngyösön. A szocialista országgyűlési képviselők „Párbeszéd a nemzetért” programsorozatot indítanak a következő hónapokra vonatkozóan. Programot kívánunk kidolgozni a Kelet-Magyarországon élőkért, megvalósítható válaszokat adni a Heves megyében lakókért.

A részországgyűlést követően lakossági találkozókra, kitelepülésekre, fórumokra kerül sor a megye harminc helyszínén. Az MSZP Országgyűlési Frakciójának tagjai, vezető szocialista politikusok részvételével zajlik a program.

A Heves megyében élők helyzete az utóbbi két évben jelentősen romlott. Egyre szélesebb körben – településeken, munkahelyeken, a munkavállalóknál – tapasztalhatók a szegénység újabb formái, jellemzői.

Azonnali intézkedésekre van szükség, pl.: többkulcsos adórendszer, a nettó bérek ne csökkenjenek, az alacsony keresetűek is jussanak hozzá a családtámogatásokhoz, minden családban legalább egy személynek legyen keresete. A közfoglalkoztatásban biztosítsanak valódi munkát és ellenértékként valódi bért.

Jelentős különbségek vannak Heves megye térségei között. Az egykor jobb napokat látott középső részen, a Hatvan-Gyöngyös-Eger urbanizációs tengely mentén élők vegetálnak. Hiányoznak a munkahelyteremtő, gazdaságélénkítő, állagmegóvó intézkedések.

A megye északi és déli részén megállíthatatlannak tűnő leszakadási folyamatok indultak el. Egyre reménytelenebb helyzetbe kerülnek a munkahelyektől távolabb kerülők, a kistelepüléseken élők. Kilátástalannak tartják a helyzetüket, elzárva a munkahelyektől, romló egészségügyi, oktatási szolgáltatásokkal és feltételekkel. Nem ritka, hogy a hónap végén az iskolába, munkahelyre történő beutazás is gondot jelent.

Széleskörű összefogás nélkül a jelenlegi válság társadalmi, szociális katasztrófához vezet!

Számítunk mindenkinek a véleményére. A következő hetekben további találkozókra, rendezvényekre kerül sor, önkormányzati képviselőink, aktivistáink, az MSZP tisztségviselői és az országgyűlési képviselők részvételével.

dr. Sós Tamás
országgyűlési képviselő

Hiesz György                 
gyöngyösi frakcióvezető