mszp.hu | Belföld, Gazdaság
2021. augusztus 26. 14:49

Életed és véred nettó 170.000-ért? Az MSZP visszaadná a szolgálati jövedelmek értékét

Életed és véred nettó 170.000-ért? Az MSZP visszaadná a szolgálati jövedelmek értékét
A kormány elvette a rendvédelmiek megbecsülését, így nincs is már elég ember, aki őrizze a rendet, oltsa a tüzet.

Nem lehet már megfelelően pótolni a pályát elhagyó rendvédelmi dolgozókat, mert ilyen kevés pénzért ma már senki nem vállalja be ezt a hivatást – hangsúlyozta Harangozó Tamás, az MSZP frakcióvezető-helyettese, az Országgyűlés Honvédelmi és rendészeti bizottságának tagja csütörtök reggel a Spirit FM Aktuál című műsorában.

Kiemelte, a tűzoltóknál nemcsak most, hanem már az elmúlt években is elég szomorú volt a helyzet. „Az ő sorsuk együtt mozog az összes rendvédelmi szerv dolgozójának a sorsával, amit már évek óta hangsúlyozunk, és sajnos a segélykiáltásokat halljuk tőlük is. Kezdődött a szolgálati nyugdíjuk elvételével még 2011-ben. Szeretném hangsúlyozni, hogy nincs még egy épeszű ország a világon, ahol a rendvédelmi, honvédelmi szerveknek nincs szolgálati nyugdíja. Egyszerűen a dolog természetéből adódik, hogy aki az élete és testi épsége kockáztatásával ilyen kemény fizikai és pszichikai igénybevételes munkát végez, az fizikailag nem tud, mondjuk, 65 évesen a tűzből kimenteni embereket” – figyelmeztetett Harangozó Tamás.

Elmondta, a tömeges pályaelhagyás egyértelműen mutatja, hogy ma már nettó 170.000 forintért nem megy el senki ilyen munkára.„De nemcsak a pénz számít. A nevüket, a becsületüket is elvették azzal, hogy a tűzoltók ma már katasztrófavédelemként vannak aposztrofálva. (…) Ezen jövőre, ha kormányváltás lesz, mindenképp változtatni kell, és nekünk erre kifejezett, egyértelműen összerakott programunk van” – jelentette be.

A szocialista politikus ismertette, pártja vonatkozó programjának több ága is van. „Az egyik az, hogy a megítélésünk szerint azonnal vissza kell adni a szolgálati nyugdíj intézményét (…). Ami fontos, hogy azoknak járjon csak és kizárólag – ez egy garancia, hogy visszaélésszerű dolog ne legyen –, akik ténylegesen minden nap, az életük, testi épségük kockáztatásával járó munkakörben vannak. (…) illetve, hogy az eltöltött évek után kapjanak kedvezményt, (…) a másik pedig a bér kérdése” – mondta el.

Harangozó „egyszerűen nevetségesnek” nevezte, hogy emberek ilyen munkakörökben nettó 240 ezer forintot kapnak 25 év szolgálat után. „Az egyszeri béremelés nem oldott meg semmit, mert utána maga a rendszer nem kezeli azt, hogy egyébként mi történik az országban, tehát, például, hogy a bérek vagy az árak hogyan mennek fel. Mi olyan rendszert szeretnénk, ami automatikusan követi ezeket” – hívta fel a pályán levők vagy az azon gondolkodók figyelmét arra, hogy az MSZP programjában régóta világosan szerepel a szolgálati jövedelmek értékének növelése és utána határozott megőrzése.

Az időseknek, akiknek már elvették a meglévő nyugdíját, az MSZP frakcióvezető-helyettese azt üzente, kárpótolni fogják őket mind anyagilag, mind pedig erkölcsileg, a tűzoltóknak pedig, hogy az új kormány egyik első intézkedése lesz visszaadni a nevüket, a történelmüket és a szimbólumaikat.

Kapcsolódó párttagok