mszp.hu | Belföld
2020. április 14. 14:17

Életekkel játszik a miniszterelnök!

Életekkel játszik a miniszterelnök!
Miközben saját hatalmát korlátlanra terjesztette ki, nem törődik a kormány azzal az egyre több elkeseredett emberrel, akik ezerszám kerülnek utcára nap mint nap a járvány okozta gazdasági válságban.

Az MSZP továbbra is elengedhetetlennek tartja, hogy átmenetileg több szociális juttatásban részesüljenek, és ne csak három hónapig.

„Ha nem fog a kormány nagyon gyorsan lépni, hallgatni ránk, és elfogadni a javaslatainkat, akkor itt nagyon sokan utcára kerülnek’ – mondta Komjáthi Imre, az MSZP alelnöke hétfő este az ATV Egyenes beszéd című műsorának vendégeként. „Az ötpontos javaslatcsomagunk egyik része a munkavállalókról szól: mi nem számokról beszélünk, mint a kormány, hanem emberekről: azokról, akik egyre gyorsabb ütemben vesztik el a munkájukat. Arról is beszélünk, hogy a kormány tíz év alatt teljesen megszüntette a szociális hálót” – emlékeztett Komjáthi Imre.

Az alelnök kiemelte az MSZP alapelvét a munkavállalók helyzetének szempontjából. „Orbán azt mondja, „tessék állást keresni, ha munka van, akkor minden van”. Mi ezt megfordítjuk, és azt mondjuk, hogy „ha munka nincs, akkor semmi sincs”. Javasoljuk, hogy 9 hónapra tolják ki a munkakeresési időszakot, és ez nettó 100.000 forintot jelentsen havonta minimum, mert ez egy átmeneti időszakban tud segíteni” – hangsúlyozta.

Elmondta, a Magyar Szocialista Párt szerint a szociális juttatásokat azonnal meg kell duplázni: meg kell emelni a GYES-t, a GYED-et, és egy sor egyéb juttatást és pótlékot. „Itt most nem „politikai értékrend” szerint kell dönteni, hanem aszerint, hogy ezeket az embereket meg kell menteni. Magyar családok sorsáról van szó. Életekkel játszik a miniszterelnök, noha most volt egy történelmi lehetősége, hogy megmutassa, tud másképp is politizálni. Bevonhatta volna az ellenzéket és megoszthatta volna a felelősséget is” – sorolta a mindeddig elmulasztott lehetőségeket Komjáthi, majd megjegyezte: „Nem ezt tette”.

A szocilista politikus nehezményezte, hogy a miniszterelnök „Nem mondja el a dolgozóknak, hogy „nem nyáron, hanem holnap 500.000 forintos külön juttatást fogunk Önöknek adni”, nem mondja, hogy „duplájára emelem a bérüket” és nem mondja ezt a szociális dolgozóknak: „Maguk is megkapják, mert az első vonalban harcolnak”.

Végezetül rámutatott, „Szükség van arra, hogy ezt az átmeneti állapotot az emberek túl tudják élni, mert bár be fog indulni a gazdaság, rajtuk most kell segíteni. A Magyar Szocialista Párt megtanulta, hogy válság idején nem szabad elengedni az emberek kezét”!

Kapcsolódó párttagok