Életképes egészségügyet, modern oktatást!

Az alulfinanszírozott egészségügyi rendszer életképtelen, a szörnyszülött Klik pedig akadálya a modern oktatásnak.

„Ha az egészségügyre nem áldoz egy ország, akkor nincs jelene. Ha az oktatásra sem költ, akkor jövője sem lesz. Éppen ezért az MSZP azt követeli, hogy a kormányzat pumpálja vissza ezekbe az ágazatokba azokat a százmilliárdokat, amelyeket hat év alatt kivont, s biztosítson további forrásokat béremelésre, technológiai fejlesztésekre."
Mindezt Gúr Nándor jelentette ki pénteken Miskolcon.

A szocialista országgyűlési képviselő hangsúlyozta, hogy miközben 2010 előtt a GDP több mint 5 százalékát költötte az ország oktatásra, addig ez az arány ma csupán 3,9 százalék. De itt nem csak a finanszírozás, a struktúra is probléma. Végképp bebizonyosodott ugyanis, hogy a Klik életképtelen, a kormányzat ennek ellenére ragaszkodik a saját szörnyszülöttjéhez. Mint ismertette, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei tankerületek lejárt közüzemi tartozása január 31-én 377 millió forint, míg országosan ez a szám 3500 millió forint volt. Ez így nem folytatódhat tovább. Éppen ezért az MSZP törvényjavaslatot nyújtott be annak érdekében, hogy azok az önkormányzatok, amelyek ezt szeretnék, vehessék vissza az államtól korábbi iskoláik fenntartói jogát. Természetesen úgy, hogy a fenntartáshoz megkapják a szükséges állami forrásokat.

Az egészségüggyel kapcsolatban Gúr kijelentette: a finanszírozási problémákra jellemző adat Borsod-Abaúj-Zemplén megyéből, hogy január 1-jén az itteni kórházak lejárt szállítói tartozása 1184 millió, nem lejárt szállítói tartozása pedig 2475 millió forint volt. Ehhez az összesen 3659 millió forinthoz jött még 916 millió, közszférát érintő tartozás is.

Gúr Nándor szerint a jelenlegi egészségügyi rendszer életképtelen, ha a kormány nem lép, elkerülhetetlen lesz az összeomlás. De nemcsak maguknak az intézményeknek kell megadni azokat a forrásokat, amelyek a biztonságos működéshez szükségesek, az egészségügyben dolgozók fizetését is emelni kell, különben nem marad orvos, ápoló az országban, mindenki külföldön keresi majd a boldogulást. „Ma már ott tartunk, hogy a betegeknek nemcsak gyógyszert, hanem lassan már orvost és ápolót is vinniük kell magukkal a kórházba, ha meg akarnak gyógyulni" – húzta alá.

Ezért mondja az MSZP azt, hogy mindenki, aki a közszférában dolgozik, havi nettó 150 ezer forintnál ne kaphasson kevesebbet a munkájáért. Az a közszolga, aki diplomával is bír, kapja meg a minimum nettó 200 ezer forintot. Követelik továbbá a havi nettó 100 ezer forintos minimálbér, illetve a havi nettó 125 ezer forintos szakmunkás bérminimum bevezetését is. Mindezt úgy, hogy ennek a terheit kizárólag az állam viselje, ne pedig adott esetben a piaci munkáltató.

Kapcsolódó párttagok