Elfogadhatatlan a Bethlen Gábor Alapról szóló beszámoló

Elfogadhatatlan a Bethlen Gábor Alapról szóló beszámoló
Az MSZP nem támogatja a külhoni magyarok megosztását, a Fideszhez közelálló szervezetek kizárólagos támogatási gyakorlatát tükröző Bethlen Gábor Alap (BGA) 2014. évi tevékenységéről készült kormányzati beszámoló parlamenti elfogadását.

Elfogadhatatlan hogy a Fidesz-kormány 2013-ban, 2014-ben és 2015-ben is 22.400,-Ft-ról 17.200,-Ft-ra csökkentette az oktatási-nevelési, valamint tankönyv- és taneszköz támogatás egy főre eső éves összegét. A BGA annak ellenére nem fizette ki a határon túli magyar családok egy részének a megpályázott összeget, hogy az alapnál év végére több mint 430 millió forint szabad forrás keletkezett, ami bőven elég lett volna a támogatásokra. Értelmetlen és elfogadhatatlan Semjén Zsolt magyarázata, miszerint a BGA azért nem fizeti ki utólag a fennmaradt összeget, mert az adminisztrációs és folyósítási költség nem lett volna arányban a támogatással. Az oktatási-nevelési, valamint tankönyv- és tanszertámogatás pályázati kerete korábban felülről nyitott volt, vagyis a „nemzeti ügyek” kormányával ellentétben a szocialista kormányzás alatt mindig minden pályázó hozzájutott az általa igényelhető összeghez.

Elfogadhatatlan az a kormányzati beszámoló és az a támogatási gyakorlat, amelynek részeként a Pro Minoritate Alapítvány úgy kaphatott 150 millió forint támogatást a tusnádfürdői kemping felújítására, hogy az önkormányzat építkezési engedélyében más szerepelnek, mint a pályázati kérelem költségtervében és mivel határidőre a projekt nem valósult meg, annak elszámolási határidejét a BGA egy évvel meghosszabbította. Ezzel bebizonyosodott, hogy a BGA teljes támogatási gyakorlata illegitim és aggályos.

A nemzeti jelentőségű intézmények és programok összeállítása esetében a kormány nem vette figyelembe a határon túli szervezetek véleményét, illetve az egyes régiókban javaslatot tevő szervezetek választáson bizonyított támogatottságát. A támogatási keretösszeg nem növekedett, a helyzet- és terepismerettel rendelkező külhoni magyar szakértők nem vehetnek részt a döntés-előkészítésbe és döntéshozatalba. A pályázók véleménye szerint ugyanakkor a BGA pályázati rendszerére a bonyolult ügymenet és a túlszabályozottság a jellemző.

Mindezek fényében a beszámoló egy hamis kormányzati sikerjelentés, amely nem szól az elmúlt évek tényleges támogatáspolitikai gyakorlatáról: a külhoni magyar közösségek megosztásáról, a Fideszhez közelálló szervezetek kizárólagos támogatásáról. A kormányzati kommunikációval ellentétben a BGA tavaly sem javított a támogatáspolitikán, az MSZP ezért nem szavazta meg az Alap 2014-es tevékenységéről szóló beszámolót.

Kiss László
országgyűlési képviselő