mszp.hu
2016. október 04. 15:13

Elfogadhatatlan a Bethlen Gábor Alapról szóló kormányzati beszámoló

Az MSZP nem támogatja a külhoni magyarok megosztását, a Fideszhez közelálló szervezetek kizárólagos támogatási gyakorlatát tükröző Bethlen Gábor Alap (BGA) 2015. évi tevékenységéről készült kormányzati beszámoló elfogadását.

Elfogadhatatlan, hogy a Fidesz-kormány 2013-ban, 2014-ben, 2015-ben és 2016-ban is 22400 forintról 17200 forintra csökkentette az oktatási-nevelési, valamint tankönyv- és taneszköz támogatás egy főre eső éves összegét. A határon túli pályázók kiábrándultságát és csalódását a beérkezett pályázatok csökkenő száma is jelzi. Különösen igaz ez a hallgatói támogatásra, amely esetében több mint felére csökkent a pályázók száma. Az oktatási-nevelési, valamint tankönyv- és tanszertámogatás pályázati kerete korábban felülről nyitott volt, vagyis a „nemzeti ügyek” kormányával ellentétben a szocialista kormányzás alatt mindig minden pályázó hozzájutott az általa igényelhető összeghez.

A nemzeti jelentőségű intézmények és programok összeállítása esetében a kormány továbbra sem vette figyelembe a határon túli szervezetek véleményét, illetve az egyes régiókban javaslatot tevő szervezetek választáson bizonyított támogatottságát. A támogatási keretösszeg nem növekedett, a helyzet- és terepismerettel rendelkező külhoni magyar szakértők nem vehetnek részt a döntés-előkészítésbe és döntéshozatalba.

A BGA döntéshozatalának átláthatatlanságát jelzi, hogy a négytagú – kizárólag kormányzati politikusokból álló – Bizottság döntési kompetenciájába tartozó, néha pályázati formát sem öltő egyéb támogatások a keretösszege az előző évhez képest háromszorosára növekedett. 

Mindezek fényében a beszámoló egy hamis kormányzati sikerjelentés, amely nem szól az elmúlt évek tényleges támogatáspolitikai gyakorlatáról: a külhoni magyar közösségek megosztásáról, a Fideszhez közelálló szervezetek kizárólagos támogatásáról. A kormányzati kommunikációval ellentétben a BGA tavaly sem javított a támogatáspolitikán, az MSZP ezért nem szavazta meg az Alap 2015-ös tevékenységéről szóló beszámolót.

Kiss László
országgyűlési képviselő