mszp.hu | Belföld
2023. augusztus 10. 10:36

Elfogadhatatlan a dolgozók jogainak csorbítása, az érdekképviseletek lehetetlen helyzetbe hozása!

Elfogadhatatlan a dolgozók jogainak csorbítása, az érdekképviseletek lehetetlen helyzetbe hozása!
„Az Orbán-kormány az elmúlt bő évtizedben mindent megtett a munkavállalók jogainak csorbításáért, mindennapjaik ellehetetlenítéséért” – mondta csütörtök délelőtti sajtótájékoztatóján Komjáthi Imre országgyűlési képviselő, az MSZP társelnöke. Az MSZP szerint ez elfogadhatatlan, a dolgozók érdekképviseletét erősíteni kell, nem pedig szétverni!
„Ezt az országot a munkavállalók viszik előre, ők termelik a GDP-t, ők nevelik fel a jövő generációját. A magyar munkavállalót a tisztesség, a szorgalom és az odaadás jellemzi a munkája során. Honfitársaink keményen dolgoznak, mégis kiszolgáltatott helyzetben vannak, hiszen nem kapnak elég megbecsülést és védelmet” – kezdte sajtótájékoztatóját Komjáthi Imre. 
 
Az Orbán-kormány pedig tovább súlyosbítaná a munkavállalók helyzetét, hiszen a Rogán Antal vezette Miniszterelnöki Kabinetiroda, társadalmi vitára bocsátott egy törvénytervezetet, amely szerint a munkáltató bizonyos szakszervezetek számára nem lenne köteles elutalni a tagdíjakat. Ebből is „tisztán látszik, hogy mennyit is ér valójában a munkavalló a NER rendszerében” – érvelt az MSZP társelnöke. 

 
Komjáthi Imre elmondta, hogy „nincs miről vitázni, a propagandaminiszter kezdeményezése nyílt és egyértelmű támadás a munkavállalók jogaival és érdekeivel szemben.” 
 
Az elmúlt bő évtizedben az egymást követő Orbán-kormányok mindent megtettek a munkavállalók jogainak csorbításáért, mindennapjaik ellehetetlenítéséért, hiszen mára a keményen dolgozó magyar emberek nincsenek sem társadalmilag, sem bérezésileg eléggé megbecsülve. 
 
Sokan a családjuk fenntartása érdekében arra kényszerűnek, hogy a túlórázzanak, vagy plusz munkát vállaljanak, hiszen egy család fenntartásához ma már nem elég egy fizetés. 
 
„A parlamentben is több alkalommal elmondtam, hogy az MSZP elfogadhatatlannak tartja ezt a helyzetet, hiszen nem túlórával kell megkeresni a kenyérrevalót” – emlékeztetett az MSZP országgyűlési képviselője.   
 
Az anyagi megbecsülés hiánya és a munkavállalói jogok folyamatos csorbulása kiszolgáltatottá, frusztrálttá teszi a magyar dolgozókat, ezért is van szükség a szakszervezetekre, hogy a munkavállalók érdekeiknek érvényt szerezzenek. 
 
Az elmúlt években egyre csak csökkent az érdekképviseleti szervezetek szerepe, a kormány mostani lépésével pedig végképp kivéreztetné a szakszervezeteket. Az eddigi szabályok szerint a munkáltató a munkavállalók béréből a szakszervezeti tagdíjat levonta, majd átutalta a munkavállaló által megjelölt szakszervezetnek. A kormány ezen úgy módosítana, hogy törvénnyel kivételeket is meghatározhatnának.
 
„Az MSZP-ben elfogadhatatlannak tartjuk ezt a lépest. A dolgozók jogait nem szabad még tovább csorbítani, teljesen abszurd, hogy az érdekképviseleteket – melyek utolsó bástyaként őrködnek a dolgozók jogai felett – megoldhatatlan helyzet elé akarja állítani a kormány” – érvelt Komjáthi Imre.   
 
Az MSZP társelnöke emlékeztetett: „jóléti társadalom nem képzelhető el a munkavállalók jogai, problémái mellett kiálló, erős érdekképviseleti szervek nélkül. A dolgozó embereknek fizikai biztonságra, anyagi megbecsültségre, szociális védőhálóra és erős szakszervezetekre van szüksége” – mindezt az északi államok gazdasági felemelkedése jól példázza, hiszen a jóléti társadalom megvalósulásának, az életszínvonal emelkedésének az első lépése, hogy meg kell becsülni a munkavállalót és ki kell állni a jogaik érvényesítése mellett. 
 
„A dolgozók érdekképviseletét erősíteni kell, nem pedig szétverni!” – összegzett sajtótájékoztatója végén Komjáthi Imre. 
 

Kapcsolódó párttagok