MTI/mszp.hu
2012. március 13. 08:42

Elfogadhatatlan a magyar kohéziós támogatás felfüggesztési javaslata

Elfogadhatatlannak és méltánytalannak nevezte Tabajdi Csaba magyar szocialista európai parlamenti képviselő az Európai Bizottság azon javaslatát, hogy függesszenek fel közel 500 millió euró kohéziós - felzárkóztatási - uniós támogatást Magyarország esetében.

  
Tabajdi hétfőn késő este, az EP strasbourgi plenáris ülésén, az úgynevezett egyperces felszólalások között adott hangot ezen álláspontjának.
    
Az uniós tagállami kormányok pénzügyminiszterei kedden Brüsszelben döntenek az uniós javaslattevő-végrehajtó intézmény indítványáról, amelyet Olli Rehn gazdasági-pénzügyi bizottsági alelnök azzal az aggodalommal indokolt, hogy brüsszeli számítások szerint jövőre Magyarország költségvetési hiánya újra túllépheti a 3 százalékos határt.
    
"Fontos összeurópai kérdés, hogy szabad-e a kohéziós támogatások megvonásával büntetni azokat az országokat, amelyek amúgy is nehéz költségvetési és gazdasági helyzetben vannak" - mondta az MSZP EP-delegációjának vezetője. A pénzügyi fegyelmet - tette hozzá - minden kormánynak be kell tartania, "de még ha egy kormány meg is érdemli a szankciókat, a kohéziós politika forrásainak megvonása az önkormányzatokat, a régiókat, a vállalkozásokat, a lakosságot bünteti, ezért is igazságtalan" - vélekedett.
    
Tabajdi Csaba feltette a kérdést, hogy az Európai Bizottság vajon ugyanígy meg kívánja-e büntetni Spanyolországot is a túlzottdeficit-eljárás keretében.
    
"Félreértés ne legyen: nem Spanyolország megbüntetését szeretném, éppen ellenkezőleg" - hangsúlyozta. Hangot adott azon aggodalmának, hogy a pénzügyminiszterek tanácsának keddi ülésén "sem lesz több gazdasági ésszerűség és politikai bölcsesség, mint az Európai Bizottság korábbi döntésekor".Kárpáti János, az MTI tudósítója